Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Bo Velika Britanija Severni Irski vsilila zakonodajo o splavu?

Svet | 03.10.2019, 15:17 Marta Jerebič

To se bo zgodilo, če Severni Irski do 21. oktobra ne bo uspelo vzpostaviti lastne skupščine, ki je razpuščena že od leta 2017.

Severna Irska ima po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 avtonomijo pri odločanju o zadevah, kot je splav ali istospolne poroke. Vendar je njena skupščina leta 2017 razpadla, pogovori o njej so se znova začeli aprila, a doslej niso bili uspešni.

Velika Britanija je julija sprejela zakonsko dopolnilo, ki bi na Severnem Irskem uzakonil splav. O tem bo sicer še vedno lahko odločala provinca sama, a pod pogojem, da do 21. oktobra vzpostavi svojo vlado. K temu so politične stranke pred dnevi pozvali tudi predstavniki tamkajšnjih krščanskih Cerkva in skupnosti. V ta namen so za prihodnji konec tedna napovedali molitvena srečanja.

Še nikoli doslej se ni zgodilo, da bi London na tak način poskušal pritiskati na oblikovanje nove vlade in vdiral v zakonodajo, ki vpliva na pravico do življenja, so že julija opozorili katoliški škofje.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...