Jože Bartolj
Miha Močnik
Marta Jerebič
Dr. Dejan Valentinčič (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Dejan Valentinčič

Valentinčič o repatriaciji: Verjamemo, da se bližamo trenutku, ko bomo lahko sprejeli prve prosilce iz Venezuele

01.10.2019, 14:32 Petra Stopar

Kot je za Radio Ognjišče povedal namestnik vodje medresorske delovne skupine za repatriacijo Dejan Valentinčič, postopke, povezane z vrnitvijo Slovencev iz Venezuele, vodijo zelo previdno in premišljeno. V igri so namreč različni dejavniki, tako osebni podatki kot mednarodno-politični vidik. Povedal je, da se je za najtežje izkazalo zagotavljanje nastanitve.

Čeprav zakon, ki ureja repatriacijo, velja že trinajst let, je prvič v ta postopek vključena tako velika skupina, in sicer 55 oseb. Valentinčič pojasnjuje, da so usklajevanja o reševanju določenih vprašanj, povezanih z zagotovitvijo pogojev za prihod Slovencev iz Venezuele, med ministrstvi dolgotrajna in zapletena, »a vendarle vsakodnevno na tem delamo in verjamemo, da se bližamo trenutku, ko bomo v Sloveniji lahko sprejeli prve prosilce iz Venezuele, kjer živijo v res grozljivih razmerah«. Da bi izpolnili potrebne pogoje za njihovo bivanje in socialno vključenost, je treba namreč vnaprej zagotoviti prevoz, socialno in zdravstveno oskrbo, šolanje, zaposlitev, učenje jezika, če je to potrebno, predvsem pa nastanitev.

In kako kaže z nastanitvami? Prvi naslov so seveda tu živeči sorodniki. A ni tako enostavno, ker nima vsakdo prostih kapacitet. »Iščemo tudi državne rezerve, a tudi tu so po eni strani zasedene z javnimi uslužbenci, po drugi strani pa s populacijo, povezano z migrantsko-begunsko krizo. Alternativne rešitve iščemo skupaj s humanitarnimi organizacijami. Zelo veliko sodelujemo s Karitas, ki ima največ stikov z venezuelskimi Slovenci, pa tudi s posamezniki, ki se javljajo, da imajo na voljo stanovanja ali hiše in so jih pripravljeni oddati,« pravi namestnik vodje medresorske delovne skupine.

Nekateri ponujajo celo možnost zaposlitve. Prav čimprejšnja ekonomska osamosvojitev je eden glavnih ciljev v tem postopku, pravi Valentinčič, saj v primeru bivanja v najemniškem stanovanju zgolj socialno nadomestilo nikakor ne bi zadoščalo za plačilo najemnine.

Slovenska karitas že dve leti pomaga rojakom v Venezueli s pošiljkami hrane in zdravil, zdaj pa jim želi priti naproti tudi pri vrnitvi, pravi Peter Tomažič: »Zaenkrat imamo na voljo dve stanovanji za samske osebe in dve stanovanji za družine. Se pa trudimo, da bi našli še kaj več v okviru naših kapacitet in v okviru župnij.« Karitas je ponudila tudi prevajalca za španščino. Ker je ta pred 10 leti z družino prišel iz Argentine v Slovenijo, ima osebne izkušnje na tem področju.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...