Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Dr. Dejan Valentinčič (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Dejan Valentinčič

Valentinčič o repatriaciji: Verjamemo, da se bližamo trenutku, ko bomo lahko sprejeli prve prosilce iz Venezuele

01.10.2019, 14:32 Petra Stopar

Kot je za Radio Ognjišče povedal namestnik vodje medresorske delovne skupine za repatriacijo Dejan Valentinčič, postopke, povezane z vrnitvijo Slovencev iz Venezuele, vodijo zelo previdno in premišljeno. V igri so namreč različni dejavniki, tako osebni podatki kot mednarodno-politični vidik. Povedal je, da se je za najtežje izkazalo zagotavljanje nastanitve.

Čeprav zakon, ki ureja repatriacijo, velja že trinajst let, je prvič v ta postopek vključena tako velika skupina, in sicer 55 oseb. Valentinčič pojasnjuje, da so usklajevanja o reševanju določenih vprašanj, povezanih z zagotovitvijo pogojev za prihod Slovencev iz Venezuele, med ministrstvi dolgotrajna in zapletena, »a vendarle vsakodnevno na tem delamo in verjamemo, da se bližamo trenutku, ko bomo v Sloveniji lahko sprejeli prve prosilce iz Venezuele, kjer živijo v res grozljivih razmerah«. Da bi izpolnili potrebne pogoje za njihovo bivanje in socialno vključenost, je treba namreč vnaprej zagotoviti prevoz, socialno in zdravstveno oskrbo, šolanje, zaposlitev, učenje jezika, če je to potrebno, predvsem pa nastanitev.

In kako kaže z nastanitvami? Prvi naslov so seveda tu živeči sorodniki. A ni tako enostavno, ker nima vsakdo prostih kapacitet. »Iščemo tudi državne rezerve, a tudi tu so po eni strani zasedene z javnimi uslužbenci, po drugi strani pa s populacijo, povezano z migrantsko-begunsko krizo. Alternativne rešitve iščemo skupaj s humanitarnimi organizacijami. Zelo veliko sodelujemo s Karitas, ki ima največ stikov z venezuelskimi Slovenci, pa tudi s posamezniki, ki se javljajo, da imajo na voljo stanovanja ali hiše in so jih pripravljeni oddati,« pravi namestnik vodje medresorske delovne skupine.

Nekateri ponujajo celo možnost zaposlitve. Prav čimprejšnja ekonomska osamosvojitev je eden glavnih ciljev v tem postopku, pravi Valentinčič, saj v primeru bivanja v najemniškem stanovanju zgolj socialno nadomestilo nikakor ne bi zadoščalo za plačilo najemnine.

Slovenska karitas že dve leti pomaga rojakom v Venezueli s pošiljkami hrane in zdravil, zdaj pa jim želi priti naproti tudi pri vrnitvi, pravi Peter Tomažič: »Zaenkrat imamo na voljo dve stanovanji za samske osebe in dve stanovanji za družine. Se pa trudimo, da bi našli še kaj več v okviru naših kapacitet in v okviru župnij.« Karitas je ponudila tudi prevajalca za španščino. Ker je ta pred 10 leti z družino prišel iz Argentine v Slovenijo, ima osebne izkušnje na tem področju.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...