Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Von der Leyenova v bran resorju za zaščito evropskega načina življenja: Ne smemo pustiti, da nam vzamejo naš jezik

19.09.2019, 17:33

Bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen klonila pred pritiski zaradi resorja za zaščito evropskega načina življenja? Pritiski evropskih levo-liberalcev in socialistov ter nekaterih mednarodnih centrov vpliva se stopnjujejo. A predsednica vztraja pri resorju in poudarja: »Ne smemo si dovoliti oziroma pustiti drugim, da nam vzamejo naš jezik, naše izrazoslovje; ta je del tega, kar smo.«

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije iz vrst Evropske ljudske stranke v podporo resorju poudarja, da smo bili priča zunanjim silam, ki se vmešavajo v volitve. Videti je bilo mogoče domače populiste, ki s ceneno nacionalistično retoriko skušajo Evropo destabilizirati od znotraj. Tem silam ne smemo pustiti, da nam ugrabijo definicijo evropskega načina življenja, je ostra predsednica.

»Za prihodnost evropskega načina življenja je izrednega pomena, da von der Leynova ne kloni,« je za Radio Ognjišče dejal urednik portala Domovina.je Rok Čakš. Meni, da vsebina resorja kaže na velika in globoka razhajanja med levo in desno stranjo Evropskega parlamenta glede tega, kakšen bo v prihodnje evropski način življenja. »Evropska ljudska stranka je v novi konstelaciji močno na preizkušnji – ni več tako dominantna niti v evropskem parlamentu, še manj pa v Evropski komisiji sami, kjer sta zdaj namesto nje priključeni dve levi partnerici. In če z liberalci morda ne bo problema pri ekonomskih, zunanjepolitičnih in podobnih temah, pa bo, kot se že nakazuje, težava pri vrednotah, kjer so ti pogosto povsem odprti za multikulturno družbeno zmes brez resničnega varovanja in ohranjanja jasne evropske kulturne identitete.«

Kot še poudarja Čakš je, ključnega pomena, da Ursula von der Leyen pod pritiski vplivnih levoliberalnih in socialističnih krogov ne popusti, saj bi bil to izjemno slab znak za prihodnost Evrope, kakršno zagovarjajo evropski konservativci, krščanski demokrati in drugi ljudje, ki dajo nekaj na evropsko zgodovino in tradicijo.

»In ta Evropa ni populistična, nestrpna in ksenofobna, kot to podtikajo z leve, temveč ponosna, tolerantna, solidarna, demokratična,« je dejal Rok Čakš.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...