Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V Vatikanu o krepitvi bratstva med krščanstvom in islamom

Svet | 12.09.2019, 13:24 Petra Stopar

Na včerajšnjo 18. obletnico terorističnih napadov v ZDA je papež Frančišek v Vatikanu sprejel člane Visokega medverskega odbora za spodbujanje dialoga in svetovnega miru. Odbor je bil ustanovljen avgusta v Združenih arabskih emiratih in bdi nad izvajanjem katoliško-islamskega »Dokumenta o človeškem bratstvu«.

Tega sta februarja letos podpisala papež Frančišek in veliki imam univerze Al-Azhar Ahmed al Tayyeb. Datum včerajšnjega srečanja s papežem je bil izbran kot »znamenje volje za gradnjo življenja in bratstva tam, kjer so drugi sejali smrt in uničenje,« so pojasnili v vatikanskem tiskovnem uradu.

Med razpravo odbora, pri kateri Frančišek sicer ni bil navzoč, so se člani strinjali, da v odbor povabijo še predstavnike drugih verstev in predlagajo začetek postopka za razglasitev svetovnega dne človeškega bratstva. Ob sklepu sestanka je vsak član v skladu s svojim verskim prepričanjem molil za žrtve napadov 11. septembra in vsakega terorističnega dejanja, navaja portal Crux, ki se sklicuje na izjave vatikanskega tiskovnega urada.

Doslej sedemčlanskemu odboru s katoliške strani pripadata predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, in papežev osebni tajnik, egiptovski duhovnik Yoannis Lahzi Gaid; univerzo Al-Azhar zastopata rektor univerze Mohamed Hussein Mahrasawi ter islamski sodnik in svetovalec velikega imama Mohamed Mahmoud Abdel Salam, Združene arabske emirate pa glavni tajnik Sveta islamskih starešin sultan Faisal Al Rumaithi, predsednik oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju Mohamed Khalifa Al Mubarak ter pisatelj in medijska osebnost Yasser Hareb Al Muhairi, poroča portal druzina.si.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...