Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

V Vatikanu o krepitvi bratstva med krščanstvom in islamom

12.09.2019, 13:24 Petra Stopar

Na včerajšnjo 18. obletnico terorističnih napadov v ZDA je papež Frančišek v Vatikanu sprejel člane Visokega medverskega odbora za spodbujanje dialoga in svetovnega miru. Odbor je bil ustanovljen avgusta v Združenih arabskih emiratih in bdi nad izvajanjem katoliško-islamskega »Dokumenta o človeškem bratstvu«.

Tega sta februarja letos podpisala papež Frančišek in veliki imam univerze Al-Azhar Ahmed al Tayyeb. Datum včerajšnjega srečanja s papežem je bil izbran kot »znamenje volje za gradnjo življenja in bratstva tam, kjer so drugi sejali smrt in uničenje,« so pojasnili v vatikanskem tiskovnem uradu.

Med razpravo odbora, pri kateri Frančišek sicer ni bil navzoč, so se člani strinjali, da v odbor povabijo še predstavnike drugih verstev in predlagajo začetek postopka za razglasitev svetovnega dne človeškega bratstva. Ob sklepu sestanka je vsak član v skladu s svojim verskim prepričanjem molil za žrtve napadov 11. septembra in vsakega terorističnega dejanja, navaja portal Crux, ki se sklicuje na izjave vatikanskega tiskovnega urada.

Doslej sedemčlanskemu odboru s katoliške strani pripadata predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, in papežev osebni tajnik, egiptovski duhovnik Yoannis Lahzi Gaid; univerzo Al-Azhar zastopata rektor univerze Mohamed Hussein Mahrasawi ter islamski sodnik in svetovalec velikega imama Mohamed Mahmoud Abdel Salam, Združene arabske emirate pa glavni tajnik Sveta islamskih starešin sultan Faisal Al Rumaithi, predsednik oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju Mohamed Khalifa Al Mubarak ter pisatelj in medijska osebnost Yasser Hareb Al Muhairi, poroča portal druzina.si.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...