Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović

Ste preverili, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina?

01.10.2019, 13:49

Slovenija je dobila nov predlog modela vrednotenja nepremičnin. Ocenjeno vrednost lahko preverite sami z vpisom domačega naslova ali drugih podatkov o vaši nepremičnini. Če se s podatki ne strinjate, lahko do 15. novembra po različnih poteh pošljete pripombe.

Portal množičnega vrednotenja nepremičnin je javno objavil predlog modelov vrednotenja in poskusno izračunane vrednosti. Javna razgrnitev od danes do konca meseca poteka tudi na vseh občinah, kjer lahko oddate pripombe, ki se nanašajo na zarise vrednostnih con oziroma, povedano preprosto, opozoriti da zadeve niso pravilno vnesene.

Primerjava vrednosti marsikoga zaboli!

Podatki o vrednosti so javni in jih je mogoče na spletnem naslovu https://eprostor.gov.si/PI_JAVNI/ izbrskati na podlagi naslova za enodružinske hiše oz. na podlagi številke stanovanja za stavbe z etažno lastnino.

Ob tem je zanimivo novo izračunano vrednost nepremičnine primerjati s tisto, ki jo ima ta ista nepremičnina na Javnem prostorskem portalu RS, po kateri nam država zdaj vrednoti premoženje:http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl

Kaj vrednotenje pomeni za nepremičninski trg?

Spomnimo, da je prvi model vrednotenja požel številne kritike, cene nepremičnin so šle v nebo, popis je bil slabo opravljen, zdaj naj bi bile zadeve urejene. Ali je to res, bo jasno, ko se bodo začele primerjave med nepremičninami.

Kaj to pomeni za nepremičninski trg, tudi za cene, ki so v zadnjih letih spet precej visoke, ni jasno. Je pa že javno dostopen podatek, da se je vednost vseh nepremičnin v Sloveniji od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več kot glede na stare modele, je v izjavi za medije povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Na Gursu so za pridobivanja pripomb oz. predlogov in podajanja informacij javnosti odprli več komunikacijskih kanalov - klicni center na telefonski številki 080 20 09, elektronski naslov vrednotenje@gov.si, ljudem so na voljo spletni portal www.mnv.e-prostor.gov.si z vsemi podatki in dokumentacijo ter Gursovi uslužbenci na vseh 41 lokacijah geodetskih pisarn.

Bodo cene kmetijskih zemljišč ob naseljih poletele v nebo?

GURS naj bi pri informativnem izračunu za vsa kmetijska zemljišča, ki se nahajajo na območjih, ki so jih občine v svojih aktih predvidele kot razne poslovne cone in zazidljiva, vrednost le tem izračunal glede na t.i. najgospodarnejšo rabo, kar pomeni, da bo njihova vrednost izjemno poskočila.

Za stališče do take odločitve smo že zaprosili odgovorne na MOP in MKGP ter GURS, saj je jasno, da bo taka odločitev sprožila množično prodajo kmetijskih zemljišč in njihovo pozidavo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...