Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

Ste preverili, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina?

01.10.2019, 13:49

Slovenija je dobila nov predlog modela vrednotenja nepremičnin. Ocenjeno vrednost lahko preverite sami z vpisom domačega naslova ali drugih podatkov o vaši nepremičnini. Če se s podatki ne strinjate, lahko do 15. novembra po različnih poteh pošljete pripombe.

Portal množičnega vrednotenja nepremičnin je javno objavil predlog modelov vrednotenja in poskusno izračunane vrednosti. Javna razgrnitev od danes do konca meseca poteka tudi na vseh občinah, kjer lahko oddate pripombe, ki se nanašajo na zarise vrednostnih con oziroma, povedano preprosto, opozoriti da zadeve niso pravilno vnesene.

Primerjava vrednosti marsikoga zaboli!

Podatki o vrednosti so javni in jih je mogoče na spletnem naslovu https://eprostor.gov.si/PI_JAVNI/ izbrskati na podlagi naslova za enodružinske hiše oz. na podlagi številke stanovanja za stavbe z etažno lastnino.

Ob tem je zanimivo novo izračunano vrednost nepremičnine primerjati s tisto, ki jo ima ta ista nepremičnina na Javnem prostorskem portalu RS, po kateri nam država zdaj vrednoti premoženje:http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl

Kaj vrednotenje pomeni za nepremičninski trg?

Spomnimo, da je prvi model vrednotenja požel številne kritike, cene nepremičnin so šle v nebo, popis je bil slabo opravljen, zdaj naj bi bile zadeve urejene. Ali je to res, bo jasno, ko se bodo začele primerjave med nepremičninami.

Kaj to pomeni za nepremičninski trg, tudi za cene, ki so v zadnjih letih spet precej visoke, ni jasno. Je pa že javno dostopen podatek, da se je vednost vseh nepremičnin v Sloveniji od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več kot glede na stare modele, je v izjavi za medije povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Na Gursu so za pridobivanja pripomb oz. predlogov in podajanja informacij javnosti odprli več komunikacijskih kanalov - klicni center na telefonski številki 080 20 09, elektronski naslov vrednotenje@gov.si, ljudem so na voljo spletni portal www.mnv.e-prostor.gov.si z vsemi podatki in dokumentacijo ter Gursovi uslužbenci na vseh 41 lokacijah geodetskih pisarn.

Bodo cene kmetijskih zemljišč ob naseljih poletele v nebo?

GURS naj bi pri informativnem izračunu za vsa kmetijska zemljišča, ki se nahajajo na območjih, ki so jih občine v svojih aktih predvidele kot razne poslovne cone in zazidljiva, vrednost le tem izračunal glede na t.i. najgospodarnejšo rabo, kar pomeni, da bo njihova vrednost izjemno poskočila.

Za stališče do take odločitve smo že zaprosili odgovorne na MOP in MKGP ter GURS, saj je jasno, da bo taka odločitev sprožila množično prodajo kmetijskih zemljišč in njihovo pozidavo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...