Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko

Poslovil se je Davo Karničar

17.09.2019, 14:58

Včeraj se je pri delu v gozdu smrtno ponesrečil izjemen slovenski alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar, ki je leta 2000 postal prvi človek, ki ni le stopil na vrh Mount Everesta, ampak je tudi potegnil smučino nazaj do njegovega vznožja. To je bil le eden od njegovih velikih podvigov, ki ga je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ljubezen do gora in smučanja je bila Davu položena v zibko. Smučal je že pri dveh letih in otroštvo so mu zaznamovale stene in strmine nad Češko kočo, kjer je njegov oče bil dolga leta oskrbnik. Statistika njegovih alpinističnih in alpinistično smučarskih tur je impresivna in kaže, da si je znal postavljati zahtevne cilje in jih z jekleno voljo in odrekanjem tudi uresničevati. Marsikje v ledu in snegu, kjer je večina drugih težko plezala, se on ni bal spustiti s smučmi.

Poznal je uspehe in padce. Prvi so mu dali poleta, drugi so ga krepili. Spomnim se, kako ga je zavrnila in s tem utrdila Šiša Pangma, kako ga je razveselilo uspešno prvo smučanje z Anapurne, ki ga je opravil skupaj z bratom Drejcem, tudi Everest je v prvem poskusu leta pokazal, da lahko vreme kroji usodo še tako dobro pripravljenih in premišljenih odprav. A se ni dal: "Dalo bi se razpravljati, ali imam jaz dolg do Everesta ali ima on dolg do mene. Drug drugega potrebujeva s tisto veliko željo, da se izpolni neprekinjeno smučanje z vrha vse do baznega tabora," je tik pred odhodom povedal za eno naših gorniških oddaj.

Sanje so se uresničile leta 2000. Dosežen vrh Everesta pa je bil takrat le lažja prva polovica poti. In potrebna je bila velika zbranost in samodisciplina, da je brezhibno zarezal smučino vse do baznega tabora in se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

A to ga ni uspavalo. Davo ni miroval. To ni bilo v njegovi naravi. Sledilo je veliko uspešnih podvigov, med katerimi je potrebno izpostaviti smučanje z najvišjih vrhov vseh sedmih celin, v zadnjih letih pa ga je posebej izzival K2.

Davo Karničar mi bo ostal v spominu po iskrah v očeh, krepkem stisku rok, neomajni vztrajnosti in delavnosti ter izjemni modrosti presojanja okoliščin in treznega odločanja.

Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme
Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme © Administrator

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...