Marjan Bunič
Boštjan Smole
Meta Potočnik

Poslovil se je Davo Karničar

17.09.2019, 14:58

Včeraj se je pri delu v gozdu smrtno ponesrečil izjemen slovenski alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar, ki je leta 2000 postal prvi človek, ki ni le stopil na vrh Mount Everesta, ampak je tudi potegnil smučino nazaj do njegovega vznožja. To je bil le eden od njegovih velikih podvigov, ki ga je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ljubezen do gora in smučanja je bila Davu položena v zibko. Smučal je že pri dveh letih in otroštvo so mu zaznamovale stene in strmine nad Češko kočo, kjer je njegov oče bil dolga leta oskrbnik. Statistika njegovih alpinističnih in alpinistično smučarskih tur je impresivna in kaže, da si je znal postavljati zahtevne cilje in jih z jekleno voljo in odrekanjem tudi uresničevati. Marsikje v ledu in snegu, kjer je večina drugih težko plezala, se on ni bal spustiti s smučmi.

Poznal je uspehe in padce. Prvi so mu dali poleta, drugi so ga krepili. Spomnim se, kako ga je zavrnila in s tem utrdila Šiša Pangma, kako ga je razveselilo uspešno prvo smučanje z Anapurne, ki ga je opravil skupaj z bratom Drejcem, tudi Everest je v prvem poskusu leta pokazal, da lahko vreme kroji usodo še tako dobro pripravljenih in premišljenih odprav. A se ni dal: "Dalo bi se razpravljati, ali imam jaz dolg do Everesta ali ima on dolg do mene. Drug drugega potrebujeva s tisto veliko željo, da se izpolni neprekinjeno smučanje z vrha vse do baznega tabora," je tik pred odhodom povedal za eno naših gorniških oddaj.

Sanje so se uresničile leta 2000. Dosežen vrh Everesta pa je bil takrat le lažja prva polovica poti. In potrebna je bila velika zbranost in samodisciplina, da je brezhibno zarezal smučino vse do baznega tabora in se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

A to ga ni uspavalo. Davo ni miroval. To ni bilo v njegovi naravi. Sledilo je veliko uspešnih podvigov, med katerimi je potrebno izpostaviti smučanje z najvišjih vrhov vseh sedmih celin, v zadnjih letih pa ga je posebej izzival K2.

Davo Karničar mi bo ostal v spominu po iskrah v očeh, krepkem stisku rok, neomajni vztrajnosti in delavnosti ter izjemni modrosti presojanja okoliščin in treznega odločanja.

Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme
Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme © Administrator

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...