Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović

Kardiolog Marko Noč: Zdravstvo je črpalka denarja, kar je osnovni problem

09.09.2019, 10:38

Vlada Marjana Šarca bo v teh dneh zaznamovala prvo obletnico. Med prednostne naloge je uvrstila urejanje razmer v zdravstvu. A reforme, ki jo to področje krvavo potrebuje, ni na vidiku. Kje bi lahko tičali vzroki?

Koalicija je takšna, kot je že bila

Z vlado, v kateri sodelujejo LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS ter jo podpira Levica, občasno pa tudi SNS, bo šlo v zdravstvu na slabše. Tako je pred dobrim letom dni v enem od intervjujev ugotavljal mednarodno priznan kardiolog dr. Marko Noč, ki ga javnost pozna tudi kot borca proti nepravilnostim v zdravstvu in proti korupciji v lastnih vrstah. Kot nam je pred kratim priznal, bi raje videl, da bi se takrat motil. "Koalicija je takšna, kot je praktično že bila. Vendar bi ob tem rad poudaril, da usmerjenost posameznih strank tu ni bistvena. V interesu vseh bi moralo biti, da je področje zdravstva urejeno."

Kontinuiteta trenutnega sistema ni perspektivna

Dr. Noč v različnih političnih potezah, tudi v zdravstvu, vidi vzdrževanje sistema, ki ni učinkovit. "Mogoče tega ne zaznajo statistike, ki velikokrat prekrivajo realnost. Sam še naprej z največjim veseljem delam kot zdravnik, zato vidim številne anomalije, razmere se še slabšajo, niso boljše. Ob kontinuiteti trenutnega sistema ne vidim neke zelo svetle perspektive."

Ali pogosto menjavanje kadra vzdržuje status quo?

Da v zdravstvu ni sprememb, so med drugim krive tudi stalne menjave na vrhu resorja. Samo Fakin, ki mu je Šarec najprej zaupal mesto zdravstvenega ministra, se je poslovil po slabega pol leta, nasledil ga je Aleš Šabeder. "Velikokrat se sprašujem, če to morda ni namen - vzdrževanje statusa quo s pogostim menjavanjem kadra. Tako se onemogoča tudi tistega, ki ima morda željo narediti nekaj v pravi smeri," je razmišljal dr. Noč.

Zdrava kmečka pamet in poštenost prinašata rešitev

Marsikatera težava v zdravstvu bi bila rešena precej hitreje, tako dr. Noč, če bi znali slediti zdravi kmečki pameti in bili pošteni ter bi pri svojem delu vselej mislili na dobro ljudi. "Osnovni problem, ki ga vidim in na katerega opozarja vse več neodvisnih posameznikov, je, da je zdravstvo črpalka, prek katere se pretaka veliko denarja," je opozoril.

Trkajte in se vam bo odprlo …

Politiko mora po besedah dr. Noča v drugačno obnašanje prisiliti sam narod. Je v zdravstvu mogoče prekiniti začaran krog, v katerem se vrtimo? "Sem veren kristjan. Moje načelo je: Trkajte in se vam bo odprlo," je odgovoril.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...