Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Na Prevaljah ne bo nove Lekove tovarne

03.09.2019, 15:56

Na Prevaljah so razočarani. Negativno jih je presenetila Lekova poslovna odločitev o ustavitvi naložbe v novo tovarno na tem koncu Slovenije. Iz naše farmacevtske družbe, ki sodi pod okrilje švicarske multinacionalke Novartis, so sporočili, da so potezo potegnili po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti. Za projekt so prejeli državno spodbudo, a bodo že nakazan obrok sredstev vrnili skupaj z obrestmi.

Temne slutnje so se uresničile ...

Temeljni kamen dodatne Lekove tovarne na Prevaljah je bil položen pred slabima dvema letoma in pol. Predvideno je bilo, da bo prva redna proizvodnja v njej stekla v drugi polovici prihodnjega leta, zagotovila naj bi najmanj 140 novih delovnih mest. A to se ne bo zgodilo. Širjenja Lekovih zmogljivosti na Prevaljah ne bo, kar so v občini in tudi regiji slutili že dalj časa, a vseeno upali, da se bo izteklo drugače. "Glede na to, da je tako eminentno podjetje, kot je Novartis oziroma Lek, vložil več kot 30 milijonov evrov v izgradnjo stavbe, takšnega zaključka investicije nismo pričakovali," je za naš radio poudaril župan Matic Tasič.

Tasič za ustavitev projekta izvedel od novinarjev

Tasiča boli, ker je za vse skupaj izvedel od novinarjev, ki so želeli njegov odziv. "Izjemno smo sodelovali pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in pri vsem, kar je bilo treba postoriti, da se je vse skupaj hitro odvilo. Delali smo z njimi, zato se mi zdi neodgovorno, da nas o tem, kaj se lahko zgodi, ni nihče obvestil."

Kaj bo s programom farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne na Koroškem?

Po Tasičevi oceni Lekova poteza pod vprašaj med drugim postavlja srednješolski izobraževalni program farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Uveden je bil prav s pomočjo naše farmacevtske družbe in zaradi njenih potreb. "Kaj smo pokazali dijakom, ki so šli v ta program?" A v Leku mirijo. V odgovorih na naša vprašanja so zapisali, da ta program ni oviran in da je vanj letos vpisana že druga generacija.

Novartis ostaja zavezan slovenskemu trgu

Tasiča prav tako skrbijo obstoječa proizvodnja in obstoječa delovna mesta, čeprav je priznal, da za zdaj ni razlogov za kakršnekoli strahove. V Leku so ob tem dodali, da njihov večinski lastnik ostaja zavezan slovenskemu trgu ter nadaljuje z vlaganji v najsodobnejše tehnologije in razvojne projekte. Tovarna na Prevaljah bi ob vseh izzivih pomenila le kratkoročno rešitev.

Uresničitev tretje razvojne osi izrednega pomena za nadaljnje naložbe

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razumejo poslovno odločitev. In kaj pravijo na Koroški gospodarski zbornici? Poklicali smo direktorico Aleksandro Gradišnik. "Za Koroško so gospodarske naložbe vitalnega pomena, omogočajo namreč nadaljnji razvoj regije. Želimo si uspešnih naložb v vseh pogledih." Gradišnikova je opozorila, da vlagatelji ob tržnih pogojih pričakujejo tudi podporno okolje. Spomnila je na pomen tretje razvojne osi v Sloveniji. "Z njeno uresničitvijo bodo zagotovljeni boljši pogoji za domače in tuje investicije ter nadaljnje povezovanje v regiji," je ocenila v izjavi za Radio Ognjišče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...