Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko

Na Prevaljah ne bo nove Lekove tovarne

03.09.2019, 15:56

Na Prevaljah so razočarani. Negativno jih je presenetila Lekova poslovna odločitev o ustavitvi naložbe v novo tovarno na tem koncu Slovenije. Iz naše farmacevtske družbe, ki sodi pod okrilje švicarske multinacionalke Novartis, so sporočili, da so potezo potegnili po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti. Za projekt so prejeli državno spodbudo, a bodo že nakazan obrok sredstev vrnili skupaj z obrestmi.

Temne slutnje so se uresničile ...

Temeljni kamen dodatne Lekove tovarne na Prevaljah je bil položen pred slabima dvema letoma in pol. Predvideno je bilo, da bo prva redna proizvodnja v njej stekla v drugi polovici prihodnjega leta, zagotovila naj bi najmanj 140 novih delovnih mest. A to se ne bo zgodilo. Širjenja Lekovih zmogljivosti na Prevaljah ne bo, kar so v občini in tudi regiji slutili že dalj časa, a vseeno upali, da se bo izteklo drugače. "Glede na to, da je tako eminentno podjetje, kot je Novartis oziroma Lek, vložil več kot 30 milijonov evrov v izgradnjo stavbe, takšnega zaključka investicije nismo pričakovali," je za naš radio poudaril župan Matic Tasič.

Tasič za ustavitev projekta izvedel od novinarjev

Tasiča boli, ker je za vse skupaj izvedel od novinarjev, ki so želeli njegov odziv. "Izjemno smo sodelovali pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in pri vsem, kar je bilo treba postoriti, da se je vse skupaj hitro odvilo. Delali smo z njimi, zato se mi zdi neodgovorno, da nas o tem, kaj se lahko zgodi, ni nihče obvestil."

Kaj bo s programom farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne na Koroškem?

Po Tasičevi oceni Lekova poteza pod vprašaj med drugim postavlja srednješolski izobraževalni program farmacevtski tehnik na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Uveden je bil prav s pomočjo naše farmacevtske družbe in zaradi njenih potreb. "Kaj smo pokazali dijakom, ki so šli v ta program?" A v Leku mirijo. V odgovorih na naša vprašanja so zapisali, da ta program ni oviran in da je vanj letos vpisana že druga generacija.

Novartis ostaja zavezan slovenskemu trgu

Tasiča prav tako skrbijo obstoječa proizvodnja in obstoječa delovna mesta, čeprav je priznal, da za zdaj ni razlogov za kakršnekoli strahove. V Leku so ob tem dodali, da njihov večinski lastnik ostaja zavezan slovenskemu trgu ter nadaljuje z vlaganji v najsodobnejše tehnologije in razvojne projekte. Tovarna na Prevaljah bi ob vseh izzivih pomenila le kratkoročno rešitev.

Uresničitev tretje razvojne osi izrednega pomena za nadaljnje naložbe

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo razumejo poslovno odločitev. In kaj pravijo na Koroški gospodarski zbornici? Poklicali smo direktorico Aleksandro Gradišnik. "Za Koroško so gospodarske naložbe vitalnega pomena, omogočajo namreč nadaljnji razvoj regije. Želimo si uspešnih naložb v vseh pogledih." Gradišnikova je opozorila, da vlagatelji ob tržnih pogojih pričakujejo tudi podporno okolje. Spomnila je na pomen tretje razvojne osi v Sloveniji. "Z njeno uresničitvijo bodo zagotovljeni boljši pogoji za domače in tuje investicije ter nadaljnje povezovanje v regiji," je ocenila v izjavi za Radio Ognjišče.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.