Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Alarmi na otroški srčni kirurgiji so zvonili v prazno

02.09.2019, 17:41

Državni zbor po poldrugem mesecu počitnic spet odpira vrata. Zasedalo bo več parlamentarnih delovnih teles. S pospešeno močjo bo delo nadaljevala preiskovalna komisija za ugotavljanje odgovornosti na programu otroške kardiologije ter na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Pred njenimi člani se bo v tem tednu zvrstilo več prič. Kaj bodo povedale?

Kar trikrat se bo ta teden sešla parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Med drugimi namerava zaslišati nekdanja predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan in Andreja Možino ter njuno naslednico na tem položaju Zdenko Čebašek - Travnik. Prav tako bosta pred člane stopila nekdanja direktorja ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec in Andraž Kopač.

Godčeva ne želi več poslušati laži, prikrivanj in zavajanj

Godčeva pričakuje jasne odgovore. "Pričakujem odkrita pričanja, da torej ne bo več laganja in prikrivanja ter zavajanj. Da se bo res razjasnilo, kdo je krivec in ali gre za nedelovanje sistema."

Vodilni so se zavedali, da program ni dober

Kaj je delovno telo državnega zbora, ki mu predseduje, odkrilo do zdaj? "Pregledali smo vse gradivo, ki smo ga dobili. Sklepov še ni mogoče oblikovati, ker je treba zaslišati še kar nekaj prič. A lahko povem, da so iz dokumentacije razvidna imena in dogodki, ki so delno pospešili propad otroške kardiologije in niso pripomogli k temu, da bi se program izboljšal v takšni meri, kot si to zaslužijo najmlajši bolniki," je odgovorila Godčeva. Preseneča jo, kar je lahko razbrala tudi iz dozdajšnjih zaslišanj, da so se vodilni zavedali, da program ni dober. "Naši mladi kirurgi se niso usposabljali, operiralo se je kar tako, brez licenc in pogodb. Alarmi so zvonili in odzvonili v prazno."

Kaj lahko doseže parlamentarna preiskava?

Godčeva upa, da bo tudi delo njene parlamentarne preiskovalne komisije pripomoglo k izboljšanju našega zdravstvenega sistema. "Žal nimamo te moči, da bi lahko na odgovornost klicali tiste, ki so dokazano ravnali napačno. Z to imamo v državi druge ustanove. A te so me v preteklosti že razočarale. Upam, da bodo tokrat pristojni vendarle potegnili ustrezne poteze," je bila Godčeva jasna v izjavi za naš radio.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...