Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Dr. Matjaž Zwitter in dr. Božidar Voljč (foto: Marta Jerebič)
Dr. Matjaž Zwitter in dr. Božidar Voljč

Prav strupenim razpravam o evtanaziji nismo bili priča, ampak ...

26.09.2019, 13:36 Marta Jerebič

Se o evtanaziji znamo pogovarjati? Prav strupenim razpravam nismo bili priča, bilo pa je precej polarizacije na zagovornike in nasprotnike. Pri tem niti ena niti druga stran strokovnih pojmov ne uporablja pravilno, sklepe zato spelje na napačno pot. Tako meni onkolog in profesor etike na medicinski fakulteti v Mariboru, dr. Matjaž Zwitter. Njegovo knjigo, v kateri se med drugim loteva različnih strokovnih pojmov, je izdala Slovenska matica.

Predsednik komisije za medicinsko etiko, dr. Božidar Voljč o dosedanjih razpravah o evtanaziji pravi, da razpravljavi večino pozornosti namenjajo pravici do evtanazije, skoraj nič pa osebni vlogi, ki jo imajo ob tem zdravniki, komaj kaj o izrednih pooblastilih, s katerimi naj bi jih evtanazija obremenila, o nevarnostih, ki z evtanazije prežijo na vsebino zdravniškega dela in o usodah posameznih zdravnikov.

Velika težava je terminologija, o čemer je podrobneje spregovoril avtor knjige Pogovarjamo se o evtanaziji, dr. Matjaž Zwitter. Pred dnevi je bil v enem od časopisov objavljen obširen članek o pasivni evtanaziji.

»Pasivna evtanazija ne obstaja. Ukinitev, opustitev nesmiselnega intenzivnega zdravljenja, kar naj bi bila pasivna evtanazija, ni evtanazija,« je dejal.

Dr. Zwitter se v knjigi loteva tudi kriterijev, na podlagi katerih je v tujini dovoljena evtanazija, npr. neznosno trpljenje, neozdravljiva bolezen, ki pa so vsi zelo subjektivni pojmi.

Za Radio Ognjišče pa je še dejal, da bi bilo prav, da se pogovarjamo ne o evtanaziji kot taki, ampak o zadnjem obdobju življenja in da se trudimo ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji, z ukrepi, vladno politiko, da bo zadnje obdobje življenja za večino ljudi znosno obdobje, ko bodo lahko ohranili svoje dostojanstvo.

Tudi Italija stopa na pot evtanazije

K temu je pozvala tudi italijanska škofovska konferenca. Italijansko ustavno sodišče je namreč odprlo pot evtanaziji. Če bo tak zakon parlament dejansko sprejel, je 4 tisoč zdravnikov, povezanih v katoliško združenje, že napovedalo, da bodo uveljavljali ugovor vesti.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...