Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Dr. Matjaž Zwitter in dr. Božidar Voljč (foto: Marta Jerebič)
Dr. Matjaž Zwitter in dr. Božidar Voljč

Prav strupenim razpravam o evtanaziji nismo bili priča, ampak ...

26.09.2019, 13:36 Marta Jerebič

Se o evtanaziji znamo pogovarjati? Prav strupenim razpravam nismo bili priča, bilo pa je precej polarizacije na zagovornike in nasprotnike. Pri tem niti ena niti druga stran strokovnih pojmov ne uporablja pravilno, sklepe zato spelje na napačno pot. Tako meni onkolog in profesor etike na medicinski fakulteti v Mariboru, dr. Matjaž Zwitter. Njegovo knjigo, v kateri se med drugim loteva različnih strokovnih pojmov, je izdala Slovenska matica.

Predsednik komisije za medicinsko etiko, dr. Božidar Voljč o dosedanjih razpravah o evtanaziji pravi, da razpravljavi večino pozornosti namenjajo pravici do evtanazije, skoraj nič pa osebni vlogi, ki jo imajo ob tem zdravniki, komaj kaj o izrednih pooblastilih, s katerimi naj bi jih evtanazija obremenila, o nevarnostih, ki z evtanazije prežijo na vsebino zdravniškega dela in o usodah posameznih zdravnikov.

Velika težava je terminologija, o čemer je podrobneje spregovoril avtor knjige Pogovarjamo se o evtanaziji, dr. Matjaž Zwitter. Pred dnevi je bil v enem od časopisov objavljen obširen članek o pasivni evtanaziji.

»Pasivna evtanazija ne obstaja. Ukinitev, opustitev nesmiselnega intenzivnega zdravljenja, kar naj bi bila pasivna evtanazija, ni evtanazija,« je dejal.

Dr. Zwitter se v knjigi loteva tudi kriterijev, na podlagi katerih je v tujini dovoljena evtanazija, npr. neznosno trpljenje, neozdravljiva bolezen, ki pa so vsi zelo subjektivni pojmi.

Za Radio Ognjišče pa je še dejal, da bi bilo prav, da se pogovarjamo ne o evtanaziji kot taki, ampak o zadnjem obdobju življenja in da se trudimo ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji, z ukrepi, vladno politiko, da bo zadnje obdobje življenja za večino ljudi znosno obdobje, ko bodo lahko ohranili svoje dostojanstvo.

Tudi Italija stopa na pot evtanazije

K temu je pozvala tudi italijanska škofovska konferenca. Italijansko ustavno sodišče je namreč odprlo pot evtanaziji. Če bo tak zakon parlament dejansko sprejel, je 4 tisoč zdravnikov, povezanih v katoliško združenje, že napovedalo, da bodo uveljavljali ugovor vesti.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...