Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Opeka: To je bil zgodovinski obisk za nas!

Svet | 09.09.2019, 15:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek končuje svoje 31. mednarodno potovanje, ki ga je vodilo v Mozambik, na Madagaskar in Mavricij. Na Madagaskarju in tudi v Sloveniji še posebej odmeva obisk svetega očeta pri Petru Opeki. Prebivalci Akamasoe so se danes vsi pozdravljali, objemali in govorili, kako je bilo lepo, kako lepo je bilo srečanje s papežem, je Opeka povedal za Radio Ognjišče. »Vsi so bili veseli! Neverjetno! To je bil zgodovinski obisk za nas.«

Za nedeljski dogodek bi lahko rekli, da je učitelj prišel k svojemu učencu. Opeka je bil Bergogliev učenec v 60. letih prejšnjega stoletja in kot je dejal papež se ni rad učil, zelo rad pa je delal. Kaj je na to papeževo opazko dejal Opeka, lahko prisluhnete v njegovem prvem odgovoru.

Opeka nam je zaupal tudi, o čem sta govorila s papežem. Frančišku je večinoma razlagal, kdo so osebe, ki so ga nagovorile in mu solo pele.

Na srečanju je bil prisoten tudi malgaški predsednik. Kakšna upanja Opeka polaga vanj, lahko prisluhnete v drugem delu pogovora.

Papež je odprl slovesnosti ob 30-letnici Akamasoe. O tem, kaj še pripravljajo ob tej obletnici in kako bo duh papeževega obiska živel še naprej, pa v zadnjem delu pogovora.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.