Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež v Mozambiku (foto: vaticannews.va)
Papež v Mozambiku

Papež: Mozambik ima pravico do miru

Cerkev po svetu | 06.09.2019, 13:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sklenil obisk v Mozambiku. Dopoldne je tam daroval sveto mašo, pri kateri je poudaril, da ima Mozambik pravico do miru.

Sovraštvo in maščevanje ne moreta biti gonilna sila države: nujno je treba preseči korupcijo, politične ali osebne interese. Le tako bo možno ohraniti upanje, da bo v prihodnosti zavladal mir, je bil jasen papež in poudaril: »Vi imate pravico do miru.« Na stadionu v Maputu se je kljub dežju zbralo 60 tisoč ljudi, ki so papežu pripravili topel sprejem s pisano scenografijo in petjem.

Aids: Obisk bolnišnice

Pred tem je Frančišek obiskal bolnišnico, ki prek projekta Dream skupnosti Svetega Egidija skrbi za tisoče žensk in njihovih otrok, okuženih z Aidsem. Papež se je posebej zahvalil zdravnikom, ki svoje delo opravljajo brezplačno.

Delegacija iz mesta Xai-Xai

V četrtek popoldne je papež na nunciaturi sprejel delegacijo iz škofije, ki so jo leta 2000 hudo prizadele poplave. Mesto Xai-Xai je bilo zalito s tremi metri vode in blata. Frančišek se je takrat še kot nadškof Buenos Airesa pobratil s to mozambiško škofijo ter tako sprožil pomoč in solidarnost. Danes Xai-Xai predstavlja glavni motor turizma v državi.

Identiteta posvečenih

Papež se je nato v stolnici v Maputu srečal s škofi, čemur je sledilo še srečanje z duhovniki in drugimi posvečenimi. Glavna tema – njihova identiteta. Tam je bila tudi s. Zvonka Mikec. »Stolnica je bila polna redovnikov in redovnic. Vprašanja, ki so jih postavili redovniki in katehisti, so bila o tem, kako naj živimo radikalno naše krščansko življenje. Kako se srečati s kulturo in obenem živeti v radikalnosti redovnega življenja. Papež je povedal, da moramo iti h koreninam našega poklica.«

Skrb za otroke z ulice

Zadnji dogodek v četrtek popoldne je bil obisk Doma ’Matej 25’, ki nudi hrano ter higiensko in zdravstvenooskrbo otrokom in mladim z ulice. »V enem letu smo se na ravni škofije v Maputu združili redovniki in vsi skupaj gremo vsak večer naproti tem ubogim, tem revežem z večerjo. Papež je to priznal kot velik znak tega, da gre Cerkev k najrevnejšim, in je večerjal s temi reveži,« je pojasnila s. Zvonka Mikec.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...