Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Asia Bibi (foto: Vatican News)
Asia Bibi

Asia Bibi prekinila molk

Cerkev po svetu | 03.09.2019, 12:31 Marta Jerebič

Pakistanska kristjanka je o svojih desetih letih v zaporu zaradi lažnih obtožb o bogokletju spregovorila za britanski Telegraph. Izrazila je hvaležnost za mednarodno kampanjo, ki je pripeljala do njene osvoboditve. Opozorila pa je, da je zaradi spornega pakistanskega zakona o bogokletju v zaporih še vedno veliko ljudi.

Spor leta leta 2009 med sodelavkami na polju, ki je privedel do lažne obtožbe o žaljenju Mohameda, je Asii Bibi uničil življenje, zaradi tega trpi tudi njena družina.

»Včasih sem bila tako razočarana, izgubljala sem pogum. Spraševala sem se ali bom sploh kdaj prišla iz zapora, kaj bo potem, ali bom vse življenje tukaj,« je dejala v vrsti glasovnih sporočil, s katerimi je odgovarjala na vprašanja Telegrapha.

54-letna Asia Bibi namreč živi na skriti lokaciji v Kanadi, pričakuje pa, da bo lahko v prihodnjih mesecih odšla v neimenovano evropsko državo.

V prvem intervjuju za časopis je povedala, da ni nikoli jokala pred hčerami, ko so jo obiskale v zaporu, le na samem, polna bolečine in bridkosti.

Hvaležna je za vsa prizadevanja, ki so privedla do njene izpustitve, a pravi, da mora svet vedeti, da je zaradi strogega pakistanskega zakona o bogokletju v zaporih po krivici veliko ljudi. »Svet bi jim moral prisluhniti,« je dejala in opozorila, da so obtoženi bogokletja brez preiskave, in dokazov. Večina obtoženih sploh ne pride do zapora, saj jih tolpe prej ubijejo. Kljub takšnim razmeram je Bibijeva žalostna, ker je morala zbežati iz države, ne da bi se poslovila od očeta. »Moje srce se je paralo, ko sem odšla na tak način, ne da bi se srečala z družino,« je še dejala.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...