Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Italijanska vladna kriza za zdaj brez epiloga

Svet | 14.08.2019, 12:04 Andrej Šinko

Italijanski senat je zavrnil poziv voditelja skrajno desne Lige Mattea Savinija za takojšnje glasovanje o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Ta naj bi prihodnji torek spregovoril o vladni krizi, zatem pa bodo na mizi vse možnosti. Tako lahko pride do imenovanja tehnične vlade ali celo do predčasnih volitev.

Predlog Lige, ki sta ga podprli tudi desnosredinska Naprej Italija in skrajno desni Bratje Italije, je predvideval glasovanje o nezaupnici Conteju že danes, a so ga senatorji iz vrst koalicijskega Gibanja pet zvezd in opozicijske Demokratske stranke zavrnili. Vodja Lige Salvini je bil v zameno za podporo glasovanju o nezaupnici podpreti celo zmanjšanje števila članov parlamenta z 945 na 600, kar je bila zahteva drugih strank.

Če se Salviniju mudi na volitve, saj javnomnenjske poizvedbe njegovi Ligi kažejo visoko podporo, pa je drugače v Gibanju pet zvezd in Demokratski stranki, kjer želijo z volitvami še malo počakati, da bi mobilizirali volivce. »Vsak si po svoje prizadeva, da bi si nabral čim več časa, ne toliko da bi poskrbel za dobro vlado ali primeren parlament, ampak zato, da bi na svoje mline speljal čim več vode,« je poudaril škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina.

Vodja Demokratske stranke Matteo Renzi je zato pozval celo k oblikovanju začasne vlade, ki bi jeseni pod streho spravila proračun, s tem pa bi bile volitve v začetku prihodnjega leta. Prav soočenje z visokim javnim dolgom pa bo glavna težava nove vlade, ki pa po besedah Bolčine ne prinaša lahkih rešitev, saj kot pojasnjuje sogovornik je glavni problem, »da se priliva v državno blagajno veliko več denarja kot ga gre potem iz državne blagajne v korist državljanom oziroma državi«. Bolčina meni, da je to na eni strani posledica slabega upravljanja javnih financ na drugi strani pa tudi odtekanja denarja v zasebne žepe.

Zdaj bo nujno počakati do prihodnjega tedna. V primeru izglasovane nezaupnice bo predsednik države Sergio Mattarella preveril ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina, in šele nato sprejel odločitev o razpisu morebitnih predčasnih volitev.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.