Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Primer Emanuele Orlandi bo še naprej buril duhove

Svet | 01.08.2019, 12:59 Marta Jerebič

Primer hčere nekdanjega visokega vatikanskega uslužbenca, Emanuele Orlandi, ki je pogrešana že 36 let, bo v Italiji še naprej buril duhove. Zadnje raziskave na pokopališču v Vatikanu niso privedle do njenih posmrtnih ostankov.

Emanuela Orlandi je izginila leta 1983, ko je bila stara 15 let. Teorij o tem dogodku je veliko, od tega, da je še vedno živa, do tega, da je bila ugrabljena za seksualne orgije in nato umorjena.

Nedavno so po anonimnem namigu njene posmrtne ostanke začeli iskati v Vatikanu, na pokopališču ob papeškem nemškem kolegiju Tevtonik. Najprej so odprli grob dveh princes, nato drugo grobnico. Obakrat je sledila osuplost. Pri princesah je bil grob prazen, grobnica oziroma kostnica pa polna kosti. A forenzična preiskava je pokazala, da nobena kost ni mlajša od konca 19. stoletja, kar seveda izključuje prisotnost posmrtnih ostankov Emanuele Orlandi.

Vatikan je moral ob tem zavrniti pisanje medijev, da s svojim sodelovanjem pri preiskavah priznava odgovornost za njeno izginotje.

Družina Orlandi z iskanjem Emanuele nadaljuje. »Družina ima pravico, da izve, kje je pokopano truplo, če je mrtvo. Imamo tudi primere v Sloveniji. Vemo, kaj to pomeni imeti nekoga med mrtvimi in ne vedeti, kje je pokopan,« je za Radio Ognjišče primer komentiral škofov vikar za Slovence v Gorici, Karlo Bolčina.

»Zelo je moteče in boleče to, da so po 36 letih še živi tisti, ki kaj vedo. In to je najbolj hudo, da tisti molčijo. Očitno gre tukaj za take resnice, ki bi, če bi prišle na dan, povzročile grozen škandal, verjetno bodisi v Cerkvi bodisi izven nje.«

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.