Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Izjava primorskih duhovnikov ob odstranitvi imena skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca s pročelja Glasbene šole Ajdovščina.

Slovenija | 27.08.2019, 07:44

Objavljamo izjavo primorskih duhovnikov ob odstranitvi imena skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca s pročelja Glasbene šole Ajdovščina.

»Primorski duhovniki smo z veliko prizadetostjo sprejeli vest, da je občina Ajdovščina na novem pročelju Glasbene šole odstranila ime Vinka Vodopivca, po katerem se šola imenuje.

Vinko Vodopivec, primorski duhovnik in skladatelj, ki je služboval tudi na Vipavskem, in ki predstavlja izjemno svetel in vsestransko pozitiven lik v najbolj težkih trenutkih slovenskega naroda na Primorskem, si takšnega ravnanja ni zaslužil. Tega si niso zaslužili Primorci, ki se zavedajo, da je Vodopivec s svojim glasbenim ustvarjanjem in kot duhovnik med najbolj pomembnimi, da je slovenstvo na Primorskem s pesmijo na ustih preživelo totalitarne režime in obstalo.

Tega so se zavedali celo v bivši, duhovnikom nenaklonjeni totalitarni državi, ko so prav zaradi nespornih zaslug Vinka Vodopivca in njegove velike priljubljenosti med ljudstvom po njem poimenovali ulice in ustanove ter celo enega najboljših moških pevskih zborov. In danes, ko bi zaradi slabljenja slovenske identitete v javnem prostoru, na kar živo opozarja naš primorski rojak pisatelj Boris Pahor morali storiti še več, da svetilniki, kot je Vodopivec stopijo v ospredje – se dogaja ravno nasprotno.

Odgovorni na občini Ajdovščina, župan, vodstvo glasbene šole – zakaj to počnete? Komu to koristi? Slovenskemu primorskemu narodu gotovo ne! Vas moti, da je duhovnik? Mar ne veste, da so duhovniki, kot je Vodopivec, njegov sodelavec Filip Terčelj, Virgil Šček in na desetine drugih med tistimi, ki so ubranili krščanske in narodne svetinje svojega naroda in so dejanski temeljni kamni domovine v kateri živite in delate? Kakšen zgled dajete s tem generacijam, ki prihajajo?

Zaskrbljeni smo, da nekdo sploh pomisli, kaj šele uresniči tak protinaroden namen, ki predstavlja žalitev naših zaslužnih duhovnikov in tudi nas, njihovih naslednikov. Tako početje vnaša razdor med naše ljudstvo tam, kjer res ni potreben.

Pričakujemo, da boste ravnali drugače. Cesarstva in poglavarstva minejo, veliki ljudje pa ostanejo.

Na nas in vas je, da jih spoštujemo in se z njihovim zgledom navdihujemo, ne pa, da jih v svoji majhnosti ponižujemo in pozabljamo.«

Duhovniki vipavskega, goriškega in tolminskega pastoralnega področja

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...