Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ivan Oman (foto: ARO)
Ivan Oman | (foto: ARO)

Umrl je Ivan Oman, eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije

| 18.08.2019, 09:36

Umrl je Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, so danes sporočili iz stranke SLS. Oman je bil eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ. Star je bil skoraj 90 let.

Oman je bil "velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša," so zapisali v SLS.

Kot "kmet iz Zminca" v Poljanski dolini se je že v času nekdanje socialistične Jugoslavije zavzemal za pravice kmetov v Sloveniji. Ob začetku procesa demokratizacije Slovenije konec 80. let je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske kmečke zveze in leta 1988 postal njen prvi predsednik.

Sodeloval je v vseh večjih dogodkih demokratizacije ter osamosvajanja Slovenije. Na svoji kmetiji je novembra 1989 gostil tudi srečanje, na katerem je bila dogovorjena ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije (Demos).

Vodenje Demosa je tedaj prevzel Jože Pučnik, Oman pa je bil podpredsednik. Na predstavitvi Demosa januarja 1990 v Cankarjevem domu je izgovoril tudi svoj znameniti vzklik: "Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!"

Leta 1990 je kot kandidat Demosa sodeloval na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni. Bil je izvoljen v predsedstvo tedaj še Socialistične republike Slovenije, v katerem so ob njem sedeli še Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl, Dušan Plut in predsednik predsedstva Milan Kučan.

Slovenska kmečka zveza se je medtem preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, katere vodenje je leta 1992 predal svojemu zetu Marjanu Podobniku. Sam si je prizadeval, da bi se stranka združila s tedanjimi Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD), do česar pa tedaj (še) ni prišlo. Sam je nato prestopil v to stranko in bil leta 1992 na njihovi listi tudi izvoljen za poslanca prvega sklica državnega zbora.

Po izteku mandata se je sicer poslovil od aktivne politike, a vendar kot starosta ostal pomembna osebnost slovenske pomladi. Leta 1996 je prejel tudi zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Oman je bil rojen 10. septembra 1929. Z ženo Marijo sta imela sedem otrok.

Ivan Oman za Radio Ognjišče: Od nas vseh Slovencev je odvisno, kakšno Slovenijo bomo imeli jutri

Starosta slovenske politike Ivan Oman je leta 2011 na okorgli mizi Radia Ognjišče ob 20-letnici Slovenije opozoril, da se je bilo treba pred 20. leti precej truditi, da so dosegli enotnost. Poudarja, da enotnost ni bila tako velika kot jo želijo prikazati danes in da so si mnogi tedaj drugače predstavljali samostojno Slovenijo. Kritičen je bil tudi do apatije slovenskih državljanov predvsem dejstva, da je volilne udeležba vse slabša. „Zakaj tolikšna abstinenca na volitvah? Ali se vsem tako dobro godi, da jim je prav vseeno, kdo in kako vlada Sloveniji, ali pa ljudje ne vidijo prave alternative in ne zaupajo politikom, niti levim niti desnim,“ se je vprašal. V taki državi živimo po njegovih besedah zato, ker ne znamo uporabljati možnosti, ki nam jih daje demokracija. „Od nas vseh Slovencev je odvisno, kakšno Slovenijo bomo imeli jutri. Razmišljajmo o Sloveniji danes, jutri,“ je pozval.

ODZIVI OB SMRTI IVANA OMANA

PREDSEDNIK SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE

Predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, je dejal, da je odšel velikan našega časa.

Na FB-ju je zapisal:

"Deset let bo kmalu minilo, odkar mi je umrla žena. Eno leto sem ji stregel, zadnje mesece pa sploh. Bal sem se, da bi se mi kaj zgodilo, ne zaradi sebe, zaradi nje, ki sem ji bil potreben," je povedal Ivan Oman v knjigi Za naš dragi dom in rod. Iz te njegove drže izhaja vsa njegova veličina. Bil je ljubeč mož in skrben varuh svoji družini, pokončen kristjan, dosleden domoljub in preudaren politik. In vedno kmet, ki stalno razmišlja, kako bi lahko njegovo posestvo napredovalo. Gospod Oman, hvala Vam za pričevanje vašega življenja. Počivajte v miru."

Za Radio Ognjišče pa je še dejal:

»Zase kot za kristjana je rekel, da je kot kmet bolj trnje kot rodovitna prst; in vendar smo lahko ves čas občudovali njegovo ljubezen do Kristusa in Cerkve. Kakšen domoljub – predan, zvest do konca. Kakšen politik – pronicljiv, preudaren in pogumen. Njegove odločitve so vodila v dejanja in nikoli ni hotel ostati zgolj retorik. Vedno pa je ostajal kmet, v stiku z zemljo in v stiku z življenjem in kot takšen nam je svetla luč s svojim zgledom in svojimi deli,« je povedal nadškof Zore.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

"Moje iskreno sožalje družini Oman. Danes žaluje ves slovenski svet. Ivan Oman je bil ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, eden očetov naše države. Hvaležni smo usodi, da nam je v prelomnih časih naše zgodovine dala modrega in odločnega ljudskega voditelja odprtega in mehkega srca," je zapisal predsednik republike Borut Pahor.

PREDSEDNIK VLADE

Po besedah predsednika vlade Marjana Šarca se je poslovil velik domoljub. "Vedno se ga bomo spominjali in mu bomo hvaležni," je zapisal na twitterju.

SLS

Oman je bil "velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša," so zapisali v naslednici Slovenske kmečke zveze, SLS.

NSi

Predsednik NSI Matej Tonin je za Radio Ognjišče povedal »Ivan Oman je bil izjemen človek, ko je prišel čas za dejanja, ni okleval. Ko je prišel čas za jasne misli, se ni bal. Domovino je nosil v srcu in domovina mu bo večno hvaležna.«

SDS

Tudi v SDS poudarjajo, da je znal Oman z jasno in kritično mislijo odločno izpostavljati smer, v katero bi moral iti narod, če bi želel doživeti blagostanje. Izrazili so hvaležnost za njegovo delo za slovenski narod in slovensko demokracijo. Prvak stranke Janez Janša je zapisal, da se je poslovil pogumen Slovenec.

SD

Predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan je na Twitterju zapisal, da je Slovenija izgubila modrega in preudarnega človeka. "Njegova prizadevanja za samostojno državo in povezovalno delovanje bodo ostala in kot taka zapisana v zgodovino Slovenije," so dodali v SD.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.