Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Kardinalski zbor (foto: Rome Reports)
Kardinalski zbor

Kako težko bo kardinalom v primeru konklava izvoliti novega papeža?

02.09.2019, 13:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek z včeraj imenovanimi kardinali, ki prihajajo z vsega sveta, nadaljuje obliko in vsebino, ki si jo je začrtal ob začetku svojega pontifikata. Poudarek je na obrobju in misijonih. Zanimivo je tudi to, da kar 8 od 13-ih novih kardinalov pripada redovnim kongregacijam. Konzistorij, na katerem bodo umeščeni, bo 5. oktobra, pred sinodo škofov o Amazoniji.

13 novih kardinalov, 10 jih bo lahko volilo novega papeža v primeru konklava, trije pa so starejši od 80 let in bodo kardinalski naziv dobili za svoje zasluge za Cerkev. Med slednjimi je največje presenečenje britanski nadškof Michael Fitzgerald, a z njegovim imenovanjem papež potrjuje njegovo življenjsko delo na področju dialoga z islamom. Še eno večje presenečenje na seznamu je kanadski jezuit p. Michael Czerny, ki je zgolj podtajnik oddelka za migrante v Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. "Po mojem mnenju gre bolj kakor za osebno imenovanje za potrditev današnje pastoralne dejavnosti Cerkve. Biti na tisti strani tistih, ki so v velikih stiskah in potrebah, tukaj so migranti seveda na poseben način potrebni našega spoštovanja in pomoči,« meni škofov vikar za Slovence v Italiji, Karlo Bolčina.

V Italiji, ki je pred Frančiškom imela veliko kardinalov, odmeva vprašanje, zakaj papež za kardinala ni imenoval npr. milanskega, beneškega ali torinskega, pač pa samo bolonjskega nadškofa Mattea Zuppija. "S tem, da ga je imenoval za kardinala, je samo potrdil papeževo veliko, veliko željo in veliko spodbudo, da bi se vedno posvečali tistim, ki so zadnji. Za nadškofa Zuppija je znano, da je nadškof ceste, da gre iz svoje hiše, iz cerkve na ceste, ulice in trge in tam pomaga tistim, ki so najbolj potrebni."

Nova podoba kardinalskega zbora bo še bolj narodnostno pisana. Kaj to pomeni za morebiten konklave? "Če se bodo dali voditi Svetemu Duhu, potem bo izbira lahka. Če se bodo oprijemali svoje narodnosti, običajev, političnega izvora in podobno, potem ne bodo nikoli izvolili papeža," je dejal Bolčina.

Seznam novih kardinalov

1. Msgr. Miguel Ángel Ayuso Guixot MCCJ – predsednik papeškega sveta za medverski dialog.

2. Msgr. José Tolentino Calaça de Mendonça – arhivar in knjižničar Svete rimske Cerkve.

3. Msgr. Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo – nadškof Džakarte (Indonezija).

4. Msgr. Juan de la Caridad García Rodríguez – nadškof San Cristóbala de la Habane (Kuba).

5. Msgr. Fridolin Ambongo Besungu OFMCap – nadškof Kinšase (Kongo).

6. Msgr. Jean-Claude Höllerich DJ – nadškof Luksemburga.

7. Msgr. Álvaro Leonel Ramazzini Imeri – škof Huehuetenamga (Gvatemala).

8. Msgr. Matteo Zuppi – nadškof Bologne (Italija).

9. Msgr. Cristóbal López Romero SDB – nadškof Rabata (Maroko).

10. P. Michael Czerny DJ – podtajnik oddelka za migrante pri Dikasteriju za celostni človeški razvoj.

Skupaj z njimi bo papež pridružil članom kardinalskega zbora še dva nadškofa in škofa, ki so se odlikovali po svojem služenju Cerkvi.

1. Msgr. Michael Louis Fitzgerald – upokojeni naslovni nadškof Nepte.

2. Msgr. Sigitas Tamkevičius DJ – upokojeni nadškof Kaunasa (Litva).

3. Msgr. Eugenio Dal Corso, psdp – upokojeni škof Benguele (Angola).


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.