Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb

Spopad civilizacij ali civilizacija ljubezni?

Svet | 28.08.2019, 10:12 Marta Jerebič

V Združenih arabskih Emiratih so ustanovili odbor za izvajanje dokumenta o bratstvu med ljudmi, ki sta ga februarja letos v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam sunitske univerze Al Tayeb. Dokument je trenutno temeljni kamen za islamsko-krščanski dialog.

Dokument poudarja načela pravičnosti in verske svobode, vsebuje zahteve po zaščiti krajev bogočastja, pravicah žensk, zaščiti mladoletnih in manjšin ter obsoja terorizem. Spodbuja konkretno sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Papež je dejal, da ustanovitev odbora daje upanje za dialog, za možnost, da skupaj z verniki drugih ver in z vsemi ljudmi dobre volje gradimo bratstvo in mir.

Član odbora je tudi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, škof Miguel Ayuso.

V pogovoru za Vatican News je poudaril, da je medverski dialog edini učinkoviti protistrup za zlo in fundamentalizem. Odbor, ki bo skrbel za izvajanje dokumenta iz Abu Dabija, je po njegovih besedah konkreten primer, kako verski voditelji lahko gradijo mostove, krepijo dialog in premagajo skušnjave, da bi se zaprli vase ali gojili spopad civilizacij.

Člani bodo posebno pozornost namenjali mladim rodovom, učiteljem in verskim voditeljem, vzgoji za medsebojno spoštovanje in zdravo sobivanje. Da bi dokument iz Abu Dabija morali preučevati v šolah in na univerzah, je prepričan tudi papež. Ponekod to že delajo. Prav minule dni so besedilo mladi kristjani in muslimani obravnavali v Taizeju.

V nekaterih katoliških krogih se je sicer razširilo mnenje, da prizadevanje za dialog v skladu s tem dokumentom vodi v stapljanje ver. Škof Ayuso odgovarja, da je strah največji sovražnik za medverski dialog. Nikakor ne gre za talilni lonec ver, ampak za to, da imajo vsi ljudje, ne glede na versko pripadnost, enako dostojanstvo.

Treba si je prizadevati, da Bog, ki nas je ustvaril, ni razlog za delitve, ampak združevanje. Po njegovih besedah je dokument iz Abu Dabija globalni poziv k civilizaciji ljubezni, ki nasprotuje vsem, ki si želijo spopad civilizacij.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.