Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radovedni otroci; Afrika (foto: Alen Salihović)
Radovedni otroci; Afrika

AVDIO: Začenja se akcija Za srce Afrike

Cerkev na Slovenskem | 20.08.2019, 10:17 Petra Stopar

Za srce Afrike, avgustovska dobrodelna akcija Slovenske Karitas, se je spet začela. V trinajstih letih so misijonarji in domačini z zbranimi sredstvi obnovili in opremili 7 šol in vrtec, 5 zdravstvenih centrov in 3 porodnišnice, vzpostavili 11 večjih vodnjakov ter pomagaali 250.000 ljudem v srcu Afrike.

»Vsako leto spremljam, predvsem v Burundiju in Ruandi, kakšni so učinki pomoči. Ko sem bila v zdravstvenem centru in porodnišnici v Burundiju, ki smo jo zgradili in tam vzpostavili vodnjake, ženske povedo, da so prišle tja rodit z območij, ki ne spadajo pod ta center, ker so tu dobro oskrbovane,« pravi sodelavka Slovenske Karitas Jana Lampe.

Spominja se mame z otrokom, ki je imel malarijo. V center je prišla, ker v njem poskrbijo tudi za najrevnejše. »Spominjam se tudi desetletne deklice, ki je imela ob sprejemu samo 7 kilogramov. Sestre so bile presrečne, ker je po pol leta oskrbe dosegla 15 kilogramov,« se konkretnih sadov dobrote spominja Jana Lampe.

Z letošnjimi sredstvi bodo v Centralnoafriški republiki in na Madagaskarju nahranili lačne, v Ruandi bodo zgradili in opremili bolnišnico ter omogočili preživetje 600 revnih družin, v obliki živine, semen, varčne glinene peči, sončnih celic, mikroskopa ter gradnje obrata.

Svoj dar lahko nakažete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
Info: 01/ 300 59 60
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR,
Sklic: SI00 212, Namen: Za srce Afrike

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.