Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marjana Debevec

Papež: Evropo je treba rešiti!

09.08.2019, 10:44 Marta Jerebič

»Evropo je treba rešiti. Ne sme se dopustiti, da bi razpadla,« je papež Frančišek poudaril v intervjuju za italijanski dnevnik La Stampa oz. njegov spletni portal Vatican Insider. O predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je dejal, da bi ji lahko uspelo oživiti moč, ki so jo izžarevali ustanovni očetje Evropske unije. Ženske imajo sposobnost združevanja, je dejal.

Suverenizem

Papež Frančišek je izrazil zaskrbljenost zaradi suverenizma in populizma, ki se širita po Evropi. Suverenizem, primer sta Madžarska in Poljska, je drža izolacije. Po papeževih besedah strah vzbujajo govori, ki so podobni Hitlerjevim iz leta 1934. Poudaril je, da država mora biti suverena, treba je spoštovati njeno identiteto, vendar se ne sme zapirati. Suverenizem se vedno konča slabo – vodi v vojne, je opozoril papež.

Dialog

Po njegovih besedah je zato izziv za Evropo dialog, poslušanje in razumevanje, a žal smo pogosto priča le monologu. Začetna točka dialoga v Evropi so po papeževih besedah človeške in krščanske vrednote.

Migracije

V zvezi z migracijskimi tokovi je dejal, da je na prvem mestu pravica do življenja. Morajo pa države, ki sprejemajo, ravnati preudarno v smislu, koliko ljudi lahko sprejmejo in vključijo v družbo. Ob tem je države spodbudil k iskanju ustvarjalnih rešitev. Navedel je primer skoraj praznih vasi zaradi demografskega padca. Tja bi lahko naselili migrantske skupnosti, ki bi lahko oživile ekonomijo območja, zlasti na področju kmetijstva. Del rešitve migrantske problematike je tudi v pomoči revnim državam, je dejal papež.

Amazonija

Spregovoril je še o Amazoniji in okolju, o čemer bo tekla beseda na oktobrski sinodi škofov v Vatikanu. Amazonija je odločilnega pomena za preživetje planeta. Večji del kisika, ki ga dihamo, prihaja od tam. Izsekavanje gozdov zato pomeni pokončanje človeštva, je še dejal papež Frančišek v pogovoru za Vatican Insider.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vinko Lipovec (photo: ARO) Vinko Lipovec (photo: ARO)

Poslovil se je prof. Vinko Lipovec (1915 - 2019)

Danes zjutraj, 23. avgusta 2019 je prestopil prag večnosti zgodovinar, časnikar in urednik Vinko Lipovec, iz župnije Jarše pri Domžalah, ki je po drugi svetovni vojni večino časa bival v ...

dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv) dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv)

S partizani čez poletje

V letošnjem poletju sem med drugim prebral dve knjigi. Ena me je popeljala s pomočjo novozelandskega kirurga Rogersa v čas druge svetovne vojne med partizane. Druga, menda najbolj brana v ...

Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (photo: zazdravje.net) Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (photo: zazdravje.net)

Priporočila za krepkejši imunski sistem

Virus ni obsodba, je le izpitno vprašanje za naš imunski sistem. V Svetovalnici smo se o preventivi pred virusnimi obolenji pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo Informacijskega središča ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...