Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik
Polonca in Tomaž Sokol (foto: FB Polonca in Tomaž Sokol)
Polonca in Tomaž Sokol

Subliminalna sporočila v risankah

17.07.2019, 12:58 Marta Jerebič

Včasih smo govorili o subliminalnih oziroma prikritih sporočilih v rock glasbi. Kaj pa risanke? Kako so v teh predstavljeni ženski in moški liki ter družina? Je LGBT agenda v njih sploh še prikrita in ali lahko govorimo že o agendi zla?

Polonca in Tomaž Sokol risanke preučujeta že nekaj let. Med drugim ugotavljata, da se ženske predstavlja kot bojevnice. »Če ženske povzdignemo na novi nekih bojevnic, degradiramo moške. Tudi v Svetem pismu imamo ženske, ki so bile bojevnice, ki so rešile narode, ampak to so naredile na ženski način.«

S predstavljanjem žensk kot bojevnic, se skozi risanke kaže tudi zavračanje ljubezni do otrok. Primer je risanka Vesele nogice, v kateri se dva pingvina, samica in samec, pogovarjata in eden vpraša: Kako bova imela jajca?, kar v njihovem primeru pomeni potomstvo. Ona reče, da ne potrebuje jajc, da bi bila srečna.

Kaj pa lik moškega, očeta? »Vidimo, kako je oče na nivoju pubertetnika, na primer Homer Simpson, štorast, neumen, ves čas ga je treba nekoliko usmerjati. Tudi oči pujs pri Pujsi Pepi je tak primer. Ko degradiraš to očetovo vlogo, potem tudi njegova beseda nima posebne teže v družini.«

Nekatere današnje risanke demonske sile predstavljajo kot dobre. Primer je Hotel Transilvanija. »Gre za pošasti, drakule, ki so bile vedno v zgodbah negativne, in so predstavljale zlo. Zlo je moralo biti vedno premagano s strani dobrega. V teh risankah so pošasti predstavljene kot dobre, človek, ki je preganjal te pošasti, pa kot slab. Kot bi nas naenkrat vsi ti filmi in risanke pripravljali na situacijo, da bi bili pripravljeni sprejeti nekoga, ki nam bo navidezno hotel nekaj dobrega, dejansko pa bo izviral iz zla.«

V oddaji Srečanja smo govorili tudi o tem, da LGBT agenda v risankah sploh ni več prikrita. Kaj sta Polonca in Tomaž Sokol povedala o LGBT agendi v Ledenem kraljestvu, lahko na posnetku prisluhnete pri 7.37.

Že v Svetem pismu piše, da hiše ne moreš očistiti vseh demonov, a pogovor z otroki o takih reprezentacijah v risankah vodi vsaj v njihovo prepoznavanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Oddaje
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.