Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Boris Johnson prevzel krmilo - kam bo popeljal Veliko Britanijo?

Svet | 24.07.2019, 17:27 Helena Križnik

V Veliki Britaniji je Theresa May le še danes sedela na premierskem stolčku. V parlamentu je odgovorila na zadnja poslanska vprašanja in nato pred sedežem vlade poslovilne besede namenila tudi državljanom. Kot je poudarila, ji je bilo v čast služiti Združenemu kraljestvu. Funkcijo ministrske predsednice je opravljala tri leta. Zdaj je kraljici Elizabeti II. uradno predala odstopno izjavo, ta je že imenovala njenega naslednika. To je postal Boris Johnson, ki so ga pred tem za svojega novega vodjo izbrali konservativci - vodilna stranka na Otoku.

Pričakovati je bilo, da bo nekdanji župan britanske prestolnice in nekdanji vodja britanske diplomacije izvoljen na čelo torijcev, s čimer je prevzel tudi krmilo vlade. "Že leta 2016 je poizkusil v boju proti Mayevi. Takrat je torej nakazal svoje želje in ambicije. Podprle so ga skoraj tri četrtine članov njegove stranke, tako ne gre za nikakršno presenečenje," je za naš radio ocenil raziskovalec na Univerzi George Washington v ZDA Igor Kovač.

Johnson ima legitimnost

Vsi nad Johnsonom niso navdušeni, med drugim je bilo slišati stališča, da bi o tem, ali lahko sede na premierski stolček, morali odločati državljani. Kovač je pojasnil, da so to pravzaprav že storili. "Johnson je bil na zadnjih volitvah izvoljen v parlament, ima legitimnost." Kovač je ob tem spomnil na sam britanski politični sistem, v katerem je predsednik vodilne stranke tudi predsednik vlade. "Zato je ta sistem tudi tako učinkovit. Glavna opozicijska stranka ima v senci tudi pripravljeno ekipo, ki lahko takoj nasledi obstoječo oblast."

Menjave v ministrski ekipi običajna pot v angleški diplomaciji

Preoblikovanje kabineta bo ena prvi Johnsonovih nalog, ker se je povzpel na vrh vlade, je prišlo do nekaterih odstopov. Verjetno bi se drugače tudi sam odločil za nekaj menjav. "Ne gre za nikakršno krizno situacijo. Znotraj torijcev obstajajo različne struje. Mayeva je ubrala neko pot, Johnson gre po drugi. Iz teh dejstev ne bi delal velike zgodbe, saj gre za običajno pot v angleški demokraciji."

Mayeva se je bala ...

Johnson se namerava takoj lotiti dela in do konca oktobra izpeljati brexit - ali z dogovorom z Evropsko unijo ali brez njega. "Tu je glavna razlika med njim in Mayevo. Ta se je bala trdega brexita, Johnson ga razume kot svojo moč in pogajalsko pozicijo. Ni ga strah udejanjiti trdega brexita," je poudaril Kovač.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...