Petra StoparPetra Stopar
molitev za mir - Assisi (foto: Radio Vatikan)
molitev za mir - Assisi

V Duhu Assisija 300 verskih voditeljev za mir

Svet | 17.07.2019, 09:03 Marjana Debevec

V Madridu se pripravljajo na veliko mednarodno srečanje za mir, na katerem bo sodelovalo 300 verskih voditeljev z vsega sveta. Pobudo zanj je dala Skupnost sv. Egidija.

Namen srečanja v Madridu bo dati konkretne odgovore ne le na številne vojne, ampak tudi na splošno ozračje napetosti, ki vlada v naših družbah. Zato je tudi naslov srečanja, ki bo potekalo od 15. do 17. septembra, Mir brez meja. Srečanja, ki ga pripravlja Skupnost sv. Egidija, se bo udeležilo na tisoče ljudi in tudi 300 verskih voditeljev z vsega sveta.

Gre za obnovitev Duha Assisija, katerega prvo medversko srečanje je na pobudo sv. Janeza Pavla II. Potekalo leta 1986. Udeleženci srečanja si bodo tokrat prizadevali graditi mrežo dialoga, ki je sposobna ustvarjati ’preventivni mir’ in jasno ločiti verstva od vsake oblike nasilja, vojne ali terorizma. Govorili pa bodo tudi o pomenu razoroževanja, okoljskih vprašanjih, prihodnosti Evrope, migracijah in družbeni pravičnosti.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.