Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Je Šarec pri predlaganju Lenarčiča za evropskega komisarja res ravnal v dobro Slovenije

18.07.2019, 13:13

Predlog premierja za slovenskega kandidata za evropskega komisarja je nekoliko zaostril odnose v koaliciji. A Marjan Šarec poudarja, da je pri svoji izbiri dolgoletnega diplomata Janeza Lenarčiča ravnal tako, kot meni, da je dobro za Slovenijo in ne za strankarske interese. Ti so prišli v ospredju pri glasovanju. Vlada je Lenarčiča kljub polemikam potrdila.

Šarec, ki mu v koaliciji očitajo samosvojo predlaganje kandidata, je jasno zapisal, da o postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju, prišlo je celo do hišnih preiskav, je spomnil in poudaril, da je predlagal kandidata, ki ni član nobene stranke.

»Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor 'uradnika', ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU v Evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 milijoni evrov letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba ... podcenjevanje do zadnjega atoma moči,« je zapisal Šarec in dodal, da je to storil izključno zaradi obrambe dostojanstva kandidata. Stališča Šarca so kljub veliki polemiki prepričala koalicijo, premier je s soliranjem uspel, kljub temu, da so ga zavezniki družno napadli. V SMC, SD, SAB in DeSUS so ocenili, da je pri komisarski sagi govora o neprimernem postopku in spoštovanju koalicijskih partnerjev.

Da je predlog Šarca slab ocenjujejo v opozicijski SDS. Predsednik Janez Janša je na tviterju zapisal, da gre pri predlogu za dvojni strel v koleno. Lenarčiča, ki je sposoben tehnokrat z izkušnjami bi bolj potrebovali doma ob predsedovanju EU ter da bo v uniji brez teže. Za komentar smo vprašali tudi evropsko poslanko iz vrst SDS Romano Tomc: »Nesprejemljivo je, da se Marjan Šarec pri oblikovanju predloga za komisarja odloča povsem samovoljno. V duhu njegovih izjav o sodelovanju in slovenskem interesu bi pričakovala, da se bo o tem posvetoval z zmagovalci evropskih volitev. Praksa je, da države za komisarje imenujejo vsaj ministre oziroma predsednike vlad, s čimer imajo večje možnosti izbire pomembnejših resorjev. Marjan Šarec po zavrnitvi govora v Evropskem parlamentu nadaljuje svoj niz potez v smeri zmanjševanja mednarodnega političnega ugleda Slovenije. Danes s predlogom Janeza Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo.«

Predsednik NSi Matej Tonin je ocenil, da je imenovanje veleposlanika EULenarčiča za slovenskega kandidata v danih okoliščinah dobra izbira in da mu težko očitajo pomanjkljivo strokovno usposobljenost. "Glede na to, kar je delal v preteklosti, strokovne kompetence zagotovo ima," je dejal Tonin. Med drugim je izpostavil Lenarčičevo delo v času vlade Janeza Janše, ko je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU. "Ko so odnosi v koaliciji zelo napeti, se mi zdi ta predlog smiseln," je dodal.

Vlada bo sedaj predlog poslala v državni zbor, kjer bo moral kandidat opraviti predstavitev pred odborom za zadeve EU, nato ga čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...