Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

AVDIO: Avbelj za Radio Ognjišče o novi predsednici Evropske komisije

Politika | 17.07.2019, 15:19 Petra Stopar

Oblikovanje predane komisarske ekipe je eden od prvih izzivov nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Države članice je po torkovem imenovanju znova pozvala, naj predlagajo kar najboljše kandidate za komisarje. Premier Marjan Šarec za Slovenijo predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča.

Izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Matej Avbelj ocenjuje, da se je predsednica Ursula von der Leyen v svojem nagovoru pred Evropskim parlamentom zelo dobro postavila tja, kjer je največ pričakovanj, to je v politično sredino.

»Odprla je vse teme, ki so za Evropsko unijo res ključne, od vladavine prava, okolja, ekonomije, humanitarnega vprašanja, torej azila, migracij, varnosti, geostrateške umeščenosti EU v prihodnosti,« je dejal. Vsem političnim skupinam v parlamentu in državam članicam pa je ponudila roko sodelovanja, zato si po Avbljevih besedah morda lahko obetamo, da bo Evropska komisija spet tisto, kar se od nje pričakuje, generator idej, ki zajemajo EU kot celoto.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Politika, Evropska Unija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.