Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Miša Pušenjak (foto: Izidor Šček)
Miša Pušenjak

Miša Pušenjak: Pazite, da vas sonce ne bo ožgalo!

04.06.2019, 11:13

Po nenavadno hladnem in deževnem maju smo vremensko gledano skočili v poletje. "Tako mi kot tudi rastline se nismo mogli počasi privajati na močno sonce. Tako bodo rastline zdaj doživele dodaten šok, nas pa bo lahko pošteno ožgalo, če ne bomo previdni," je v današnji Svetovalnici med drugim opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.

Deževna doba in tipično aprilsko vreme sta za nami, pred nami pa dnevi s poletnimi temperaturami. Vsak, ki je te dni bil na vrtu ali njivi in z rokami otipal zbito zemljo, se sprašuje, kaj narediti, da bi pomagal rastlinam in vrtninam. Pušenjakova svetuje: "Takoj ko bo mogoče, ko se zemlja ne bo več oprijemala orodja, prerahlajte tla in spravite zrak v zemljo!" Zaradi zbitih in mokrih tal so se namreč koreninski sistemi vrtnin slabo razvijali, posebej se to vidi pri fižolu, ki rumeni, pa tudi bučah in bučkah. Brez rahljanja so vsi drugi ukrepi za pomoč prizadetim rastlinam brez pomena, je še opozorila Miša Pušenjak.

Zrak v tleh je zelo pomemben!

Z zrakom v tleh zbudimo mikroorganizme, ti začnejo razkrajati organsko snov, pa tudi korenine same brez zraka v tleh ne morejo sprejemati hranil. V zbiti zemlji se koreninski laski in tiste najbolj nežne korenine počasneje razraščajo, zato je okopavanje zelo pomemben ukrep.

"Ne bodite razočarani, če bodo buče in bučke imele veliko moških cvetov, hibridne grmičaste bučke pa bodo verjetno veliko plodičev odvrgle. Mogoče je kje tudi smiselno rastlinam pomagati tako, da pustimo prvi ali drugi plodič, ostale pa potržemo, da si rastlina lahko opomore," je še dodala Pušenjakova.

Vabljeni k poslušanju celotne svetovalnice, v kateri je Miša Pušenjak odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev:

O pomenu pripravkov iz alg in aminokislin

O dobrobiti vzgoje vrtnin v rastlinjakih

O otvoritvi kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

O pomenu zastiranja zemlje

O pomenu ježev na vrtovih in kako zanje poskrbeti

O vzgoji vrtnin na težkih zemljah

O težavah v pridelavi solate in kako se boriti s solatno plesnijo

O pomenu kolobarja

Vabljeni na otvoritev kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

Miša Pušenjak je v Svetovalnici povabila tudi na sobotno bo slovesno odprtje kmečke prodajalne na na znani v pridelavo zelenjave usmerjeni kmetiji Horvat v Dogošah v Mariboru, kjer bodo obiskovalci lahko iz prve roke lahko videli, kako je z letošnjo pridelavo zelenjave in kako pridelava, kljub težkim vremenskim razmeram, uspeva profesionalcem. Na omenjeni kmetiji zgledno delajo že tri generacije, zaradi težav pri odkupu zelenjave s strani velikih trgovcev pa si prizadevajo, da bi njihovi pridelki našli čim krajšo pot do porabnikov, ki se lahko tudi iz prve roke prepričajo in vidijo kje zelenjava raste, V soboto ob 10.00 bo po slovesnem odprtju prodajalne, po kmetiji vodila Miša Pušenjak, ki bo tudi odgovarjala in praktično pokazala nekatere tehnike uspešne pridelave zelenjave tudi v tako zahtevnih okoliščinah, kot jih kroji letošnje vreme.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.