Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

V Venezueli novi protesti

05.07.2019, 10:50 Andrej Šinko

Venezuela se še vedno sooča z izjemno politično in humanitarno krizo, zato je Juan Guaidò, vodja opozicije in začasni predsednik države, ki ga priznava del mednarodne skupnosti, sklical nove proteste zoper vladavino socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Po poročanju Radia Vatikan številni zaradi hudega pomanjkanja še vedno poskušajo zapustiti državo, socialistični režim pa nadaljuje z nasiljem nad protestniki in nasprotniki.

Venezuela je še vedno soočena s političnim spopadom, med Guaidojem in Madurom. Režim slednjega še vedno zelo nasilno posreduje proti državljanom, ukrepal pa je tudi zoper pripadnike vojske, ki so stopili na stran Guaidoja. Zato protestniki zahtevajo prenehanje mučenja, ubijanja in zlorab človekovih pravic. Ob tem pa pozivajo tudi Združene narode in mednarodno skupnost, da jih podpre.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je v poročilu opozoril na »izjemno veliko število« domnevnih izvensodnih pobojev v Venezueli. Lani je bilo v operacijah zaradi upiranja oblastem ubitih skoraj 5300 ljudi, letos do 9. maja pa več kot 1500, kaže poročilo. Približno 800 ljudi pa ostaja v priporu, potem ko so jih arbitrarno priprli.

Ljudje sicer še vedno trpijo hudo pomanjkanje, čeprav se je mednarodna skupnost trudila zagotoviti nujne potrebščine. Predstavnica italijanske humanitarne organizacije Rosangela Catanese, ki se je pred kratkim vrnila iz Karakasa, je v intervjuju za Radio Vatikan dejala, da je v supermarketih možno dobiti marsikaj, vendar po cenah, ki so nevzdržne. Tako lahko ljudje po njenih besedah za minimalno plačo kupijo deset litrov pitne vode, kar pa da še naprej vpliva na izseljevanje Venezuelcev.

Po poročanju Radia Vatikan krajevna Cerkev zato intenzivno išče rešitve za končanje kaotičnih razmer. Na katoliški univerzi v Karakasu so pripravili celo posvet o izvedljivem in demokratičnem izhodu iz krize. Povabilo je naslovljeno na vse člane civilne družbe, k iskanju rešitev in predlogov pa so posebej povabljeni duhovniki ter verski in pastoralni delavci.

Jezuitski duhovnik Luis Ovando Hernandez je spomnil na leto1989, leto hudih protestov in več tisoč mrtvih med vladavino predsednika Carlosa Andrés Péreza Rodrígueza, ko je Cerkev soočila vpletene akterje, pogovori pa so dali izjemne plodove miru. Oče Hernandez je dejal, da so bile tudi zdaj dane določene zaveze, ki jih je treba uresničiti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...