Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

V Venezueli novi protesti

05.07.2019, 10:50 Andrej Šinko

Venezuela se še vedno sooča z izjemno politično in humanitarno krizo, zato je Juan Guaidò, vodja opozicije in začasni predsednik države, ki ga priznava del mednarodne skupnosti, sklical nove proteste zoper vladavino socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Po poročanju Radia Vatikan številni zaradi hudega pomanjkanja še vedno poskušajo zapustiti državo, socialistični režim pa nadaljuje z nasiljem nad protestniki in nasprotniki.

Venezuela je še vedno soočena s političnim spopadom, med Guaidojem in Madurom. Režim slednjega še vedno zelo nasilno posreduje proti državljanom, ukrepal pa je tudi zoper pripadnike vojske, ki so stopili na stran Guaidoja. Zato protestniki zahtevajo prenehanje mučenja, ubijanja in zlorab človekovih pravic. Ob tem pa pozivajo tudi Združene narode in mednarodno skupnost, da jih podpre.

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je v poročilu opozoril na »izjemno veliko število« domnevnih izvensodnih pobojev v Venezueli. Lani je bilo v operacijah zaradi upiranja oblastem ubitih skoraj 5300 ljudi, letos do 9. maja pa več kot 1500, kaže poročilo. Približno 800 ljudi pa ostaja v priporu, potem ko so jih arbitrarno priprli.

Ljudje sicer še vedno trpijo hudo pomanjkanje, čeprav se je mednarodna skupnost trudila zagotoviti nujne potrebščine. Predstavnica italijanske humanitarne organizacije Rosangela Catanese, ki se je pred kratkim vrnila iz Karakasa, je v intervjuju za Radio Vatikan dejala, da je v supermarketih možno dobiti marsikaj, vendar po cenah, ki so nevzdržne. Tako lahko ljudje po njenih besedah za minimalno plačo kupijo deset litrov pitne vode, kar pa da še naprej vpliva na izseljevanje Venezuelcev.

Po poročanju Radia Vatikan krajevna Cerkev zato intenzivno išče rešitve za končanje kaotičnih razmer. Na katoliški univerzi v Karakasu so pripravili celo posvet o izvedljivem in demokratičnem izhodu iz krize. Povabilo je naslovljeno na vse člane civilne družbe, k iskanju rešitev in predlogov pa so posebej povabljeni duhovniki ter verski in pastoralni delavci.

Jezuitski duhovnik Luis Ovando Hernandez je spomnil na leto1989, leto hudih protestov in več tisoč mrtvih med vladavino predsednika Carlosa Andrés Péreza Rodrígueza, ko je Cerkev soočila vpletene akterje, pogovori pa so dali izjemne plodove miru. Oče Hernandez je dejal, da so bile tudi zdaj dane določene zaveze, ki jih je treba uresničiti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...