Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Novi predsednik Evropskega parlamenta Italijan David Sassoli

03.07.2019, 14:47 Andrej Šinko

Evropski parlament bo v prvi polovici petletnega mandata vodil David Sassoli iz politične skupine Socialistov in demokratov. V drugem krogu glasovanja je dobil potrebno absolutno večino, podprlo ga je 345 evropskih poslancev. Po razglasitvi rezultata je nagovoril parlament in se poslancem, ki so njegovo izvolitev pospremili z aplavzom, zahvalil za podporo.

Kandidati so bili štirje, in sicer član skupine Socialistov in demokratov Italijan David Sassoli, poslanka Zelenih Nemka Ska Keller, predstavnik skupine Evropskih konservativcev in reformistov Jan Zahradil in španska članica Levice Sira Rego. Sassolija so že pred glasovanjem podprli tudi liberalci in Evropska ljudska stranka, kljub temu pa v prvem krogu ni bil izvoljen. Zato je bilo glasovanje ponovljeno, v drugem krogu pa je dobil zadostno podporo.

Sassoli je po izvolitvi napovedal, da se bo Unija morala spopasti s številnimi izzivi, pri tem je omenil brezposelnost mladih, migracije, revščino in nova razmerja moči sil v svetu. Dodal je, da bodo nujne številne reforme, če želimo biti uspešni pri soočenju z izzivi. Unijo je zato po njegovih besedah nujno spet narediti sposobno odzivati se na izzive.

Sassoli je spomnil na evropske vrednote, ki da jih je nujno varovati, zlasti v času ko nekateri spodbujajo številne spore. Že v nagovoru pred izvolitvijo pa se je zavzel za pomembnejšo vlogo parlamenta. »Tudi sam se za vodenje Evropskega parlamenta potegujem, ker menim, da mora biti Evropa močnejša. To pa je mogoče le, če ima močnejši parlament, z večjo vlogo. V prihodnosti nas namreč čakajo težke odločitve. In uspešno jih bomo naslovili združeni, združeni v naši različnosti.«

Kdo je David Sassoli?

Sassoli je doslej v Evropskem parlamentu med drugim deloval na področju prometa in turizma. V prvem mandatu je sodeloval v delegacijah za odnose z Izraelom in vseafriškim parlamentom, v minulem mandatu pa v stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, je razvidno s spletne strani Evropskega parlamenta.

Ves pretekli mandat je bil podpredsednik Evropskega parlamenta. Preden je vstopil v politiko, je delal v novinarstvu, na seznam poklicnih novinarjev se je vpisal leta 1986. Sprva je bil kot časopisni in agencijski novinar precej neznan, kariero pa si je začel resneje graditi v rimski pisarni časnika Il Giorno, kjer je sedem let spremljal notranjepolitično in drugo aktualno dogajanje.

Pozneje se je preusmeril v televizijske vode in delal kot televizijski novinar za različne programe televizijske hiše RAI. Od leta 2006 do 2009 je bil namestnik direktorja programa TG1.

Njegov prehod iz novinarstva v politiko je bil za nekatere kontroverzen, a Sassoli, ki je bil vsakokrat v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi, se je takrat zavezal, da bo preostanek svojega profesionalnega življenja namenil politiki.

Leta 2013 je kandidiral tudi za župana Rima in z okoli 26-odstotno podporo premagal nekdanjega premierja Paola Gentilonija. A to ni bilo dovolj za zmago, premoč je moral priznati nekdanjemu senatorju Ignaziu Marinu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...