Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

AVDIO: Bo Trump na volitvah prihodnje leto dobil še en predsedniški mandat?

03.07.2019, 18:10 Andrej Šinko

V Združenih državah Amerike bodo prihodnje leto volili predsednika. Kampanja je v polnem teku, začel se je tudi oster boj za demokratsko nominacijo. Aktualni predsednik Donald Trump ima trenutno dobro izhodišče, da ponovi mandat v Beli hiši. Zato bo njegova administracija poleg uspešne domače politike morala odigrati dobro partijo tudi na zunanjepolitičnem parketu.

Trumpovo delo uživa visoko podporo, ki je višja kot v času vladavine njegovega predhodnika Baracka Obame, koristijo mu tudi uspehi ameriškega gospodarstva. Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pa pojasnjuje, da mu koristi tudi »zmeda« pri tekmici, v demokratski stranki, kjer se za strankarsko nominacijo borijo številni kandidati. Najresnejši je nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki s seboj nosi kar nekaj politične prtljage.

Po besedah sogovornika so demokrati prva soočenja začeli zelo neposrečeno. »Demokrati se skorajda niso dotaknili gospodarskih vprašanj. Kritiki jim očitajo socialistično-komunistično usmerjenost debat, ki so potekale predvsem v smeri, kaj vse bi Američanom lahko dali zastonj.« V zvezi s tem se je omenjalo izobraževanje in zdravstvo, slednjega pa bi demokrati po besedah sogovornika zagotovili tudi nezakonitim migrantom, kar je po oceni Ferfile sporno za številne Američane, ki niti sami niso deležni tega.

Zelo pomembno vlogo v predvolilni kampanji lahko odigra tudi zunanja politika. Trumpova administracija bo zato morala biti preudarna v svoji politiki do Kitajske, Rusije in Irana. Predavatelj na primorski Fakulteti za management dr. Primož Šterbenc je pojasnil, da ZDA pritiskajo na oblasti v Teheranu, kar pa od slednjih terja določene odzive.

»Kar zadeva Rusijo in Kitajsko, bosta vsaj na osnovni liniji branili Iran. Tam bo namreč potekala neka tekma glede vprašanja, kakšen bo svet v prihodnosti. Ali bo unipolaren, z ZDA kot edino super silo na svetu, ali pa multipolaren, z več večjimi silami, vključno z Rusijo in Kitajsko.« Ob tem pa imata obe glede Irana tudi določene interese, zlasti v povezavi z energenti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...