Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Bo Trump na volitvah prihodnje leto dobil še en predsedniški mandat?

Svet | 03.07.2019, 18:10 Andrej Šinko

V Združenih državah Amerike bodo prihodnje leto volili predsednika. Kampanja je v polnem teku, začel se je tudi oster boj za demokratsko nominacijo. Aktualni predsednik Donald Trump ima trenutno dobro izhodišče, da ponovi mandat v Beli hiši. Zato bo njegova administracija poleg uspešne domače politike morala odigrati dobro partijo tudi na zunanjepolitičnem parketu.

Trumpovo delo uživa visoko podporo, ki je višja kot v času vladavine njegovega predhodnika Baracka Obame, koristijo mu tudi uspehi ameriškega gospodarstva. Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pa pojasnjuje, da mu koristi tudi »zmeda« pri tekmici, v demokratski stranki, kjer se za strankarsko nominacijo borijo številni kandidati. Najresnejši je nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki s seboj nosi kar nekaj politične prtljage.

Po besedah sogovornika so demokrati prva soočenja začeli zelo neposrečeno. »Demokrati se skorajda niso dotaknili gospodarskih vprašanj. Kritiki jim očitajo socialistično-komunistično usmerjenost debat, ki so potekale predvsem v smeri, kaj vse bi Američanom lahko dali zastonj.« V zvezi s tem se je omenjalo izobraževanje in zdravstvo, slednjega pa bi demokrati po besedah sogovornika zagotovili tudi nezakonitim migrantom, kar je po oceni Ferfile sporno za številne Američane, ki niti sami niso deležni tega.

Zelo pomembno vlogo v predvolilni kampanji lahko odigra tudi zunanja politika. Trumpova administracija bo zato morala biti preudarna v svoji politiki do Kitajske, Rusije in Irana. Predavatelj na primorski Fakulteti za management dr. Primož Šterbenc je pojasnil, da ZDA pritiskajo na oblasti v Teheranu, kar pa od slednjih terja določene odzive.

»Kar zadeva Rusijo in Kitajsko, bosta vsaj na osnovni liniji branili Iran. Tam bo namreč potekala neka tekma glede vprašanja, kakšen bo svet v prihodnosti. Ali bo unipolaren, z ZDA kot edino super silo na svetu, ali pa multipolaren, z več večjimi silami, vključno z Rusijo in Kitajsko.« Ob tem pa imata obe glede Irana tudi določene interese, zlasti v povezavi z energenti.

Svet