Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

AVDIO: Bo Trump na volitvah prihodnje leto dobil še en predsedniški mandat?

03.07.2019, 18:10 Andrej Šinko

V Združenih državah Amerike bodo prihodnje leto volili predsednika. Kampanja je v polnem teku, začel se je tudi oster boj za demokratsko nominacijo. Aktualni predsednik Donald Trump ima trenutno dobro izhodišče, da ponovi mandat v Beli hiši. Zato bo njegova administracija poleg uspešne domače politike morala odigrati dobro partijo tudi na zunanjepolitičnem parketu.

Trumpovo delo uživa visoko podporo, ki je višja kot v času vladavine njegovega predhodnika Baracka Obame, koristijo mu tudi uspehi ameriškega gospodarstva. Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pa pojasnjuje, da mu koristi tudi »zmeda« pri tekmici, v demokratski stranki, kjer se za strankarsko nominacijo borijo številni kandidati. Najresnejši je nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki s seboj nosi kar nekaj politične prtljage.

Po besedah sogovornika so demokrati prva soočenja začeli zelo neposrečeno. »Demokrati se skorajda niso dotaknili gospodarskih vprašanj. Kritiki jim očitajo socialistično-komunistično usmerjenost debat, ki so potekale predvsem v smeri, kaj vse bi Američanom lahko dali zastonj.« V zvezi s tem se je omenjalo izobraževanje in zdravstvo, slednjega pa bi demokrati po besedah sogovornika zagotovili tudi nezakonitim migrantom, kar je po oceni Ferfile sporno za številne Američane, ki niti sami niso deležni tega.

Zelo pomembno vlogo v predvolilni kampanji lahko odigra tudi zunanja politika. Trumpova administracija bo zato morala biti preudarna v svoji politiki do Kitajske, Rusije in Irana. Predavatelj na primorski Fakulteti za management dr. Primož Šterbenc je pojasnil, da ZDA pritiskajo na oblasti v Teheranu, kar pa od slednjih terja določene odzive.

»Kar zadeva Rusijo in Kitajsko, bosta vsaj na osnovni liniji branili Iran. Tam bo namreč potekala neka tekma glede vprašanja, kakšen bo svet v prihodnosti. Ali bo unipolaren, z ZDA kot edino super silo na svetu, ali pa multipolaren, z več večjimi silami, vključno z Rusijo in Kitajsko.« Ob tem pa imata obe glede Irana tudi določene interese, zlasti v povezavi z energenti.

Iz parlamenta in z veselice na novo mašo

Moj pogled v teh dneh je bil pester skozi fotografski objektiv. In moji motivi na njegovi drugi strani so bili povečini duhovniki in različni liturgični prizori. Obdobje konec junija in začetek ...

Skupina Rast 51 (photo: USZS) Skupina Rast 51 (photo: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...