Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Smrt z obešanjem, ker naj bi užalila preroka Mohameda?

29.06.2019, 00:14 Marjana Debevec

Odvetnik Asie Bibi, ki je med tem že prispela v Kanado, se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu. Pred vrhovnim sodiščem bo tokrat zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda.

Odvetniku Saifulu Malooku je po poročanju Družine že v primeru Asie Bibi uspelo spodbijati smrtno obsodbo zaradi bogoskrunstva, zdaj pa bo na podoben način poskusil pomagati krščanskemu paru v Lahoreju. Invalidni Emmanuel in njegova žena sta bila aretirana leta 2013, ker naj bi preko telefona pošiljala sporočila, ki so žalila preroka Mohameda. Obsojena sta bila na smrt z obešenjem in denarno kazen v višini 2.000 ameriških dolarjev, čeprav SIM kartice, predložene kot dokazni material, ni bilo mogoče brez dvoma pripisati obtožencu.

Zakonca je ovadil islamski pridigar, ki je trdil, da sta njemu in drugim muslimanom pošiljala bogoskrunska sporočila. Kristjana sta v svojo obrambo zatrjevala, da sta nepismena in da ne obvladata angleškega jezika. Tožniki naj bi SIM kartico pridobili na nezakonit način.

V Pakistanu obtožbe bogoskrunstva pogosto zlorabljajo za poravnavo osebnih sporov. Smrtne kazni zaradi bogoskrunstva sicer doslej še niso izvršili, toda obsojenci pogosto dolga leta preživijo v zaporu, mnogi umrejo nasilne smrti ali pa morajo po izpustitvi računati na to, da jih bo njihova okolica izločila.

Največ pozornosti svetovnih medijev je doslej pritegnil primer Asie Bibi, ki zdaj s svojo družino že živi v Kanadi. Organizacije, ki se borijo za človekove pravice, pa opozarjajo, da v Pakistanu podobno usodo doživlja več sto ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...