Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Nova maša duhovnika Michala Losa (foto: Vatican News)
Nova maša duhovnika Michala Losa

Umrl Poljak, ki je imel novo mašo na smrtni postelji

18.06.2019, 09:10 Marta Jerebič

Na Poljskem je včeraj okoli poldneva umrl 31-letni duhovnik Michal Los, ki se je z rakom boril v eni od varšavskih bolnišnic in je pred nekaj tedni z dovoljenjem papeža predčasno na bolniški postelji prejel diakonsko in mašniško posvečenje, hkrati je izrekel večne zaobljube v Družbi delavcev malih dejanj Božje previdnosti.

Michal se je boril s hitro napredujočo boleznijo. Prve znake je opazil pred letošnjo veliko nočjo. Video posnetek njegove nove maše si je na družbenih omrežjih pogledalo več kot 350 tisoč ljudi.

Sveto mašo je želel darovati, da bi bil še bolj povezan s Kristusom. To njegovo pričevanje vere je zaokrožilo po svetu in v molitvi združilo na tisoče ljudi, ki so poznali njegovo zgodbo.

Po svetu so zaokrožile tudi slike z njegovega rojstnega dneva, ko ga je v bolnišnici obiskal poljski predsednik Andrzej Duda in pokleknil pred njim za prejem blagoslova. Predstojnik reda je ob njegovi smrti zapisal, da se zahvaljujejo Gospodu za dar njegove vere in ljubezni.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...