Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec

Škofje v Hongkongu podprli protestnike

17.06.2019, 15:11 Petra Stopar

Hongkong so minuli konec tedna zajele največje demonstracije v zgodovini te nekdanje britanske kolonije. Državljani se bojijo, da ga bo hongkonška vlada prepustila v popolno oblast komunistični partiji v Pekingu. Zaradi dogajanja je v skrbeh tudi tamkajšnja Katoliška Cerkev.

Skoraj dva milijona protestnikov vseh družbenih sfer in starosti je v Hongkongu protestiralo proti sprejemu zakona o izročanju osumljencev kaznivih dejanj Ljudski republiki Kitajski. Niso namreč zadovoljni z ukrepom vlade, da postopek za nedoločen čas ustavi, zahtevajo popoln umik zakona.

Pozivi k odstopu voditeljice vlade

Potem ko so več ur na avtocesti preprečevali dostop do parlamenta, so se danes zjutraj umaknili in promet je znova stekel. Oblasti so medtem iz zapora predčasno izpustile enega od glavnih protivladnih aktivistov in zagovornika demokracije Joshuo Wonga. Ta je podprl proteste, voditeljico hongkonške vlade Carrie Lam, ki ji očita naklonjenost oblastem v Pekingu, pa pozval k odstopu, k čemer so jo pozivali tudi vsi ostali demonstranti.

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona o izročanju vodilo v nadaljnje razkrajanje sodne neodvisnosti ter da se dolga roka kitajske komunistične partije vmešava v politiko nekdanje britanske kolonije, ki je leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, a ohranila določeno avtonomijo. Zakon naj bi namreč Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom in kritikom partije sodi na celinskem delu Kitajske.

Protesti v Hongkongu
Protesti v Hongkongu © Wikimedia Commons

Na demonstracijah tudi Komisija Pravičnost in mir

Demonstracij so se udeležili tudi predstavniki Katoliške Cerkve oziroma Komisije Pravičnost in mir. Že prejšnji teden sta prizadevanja protestnikov, večinoma mladih, podprla nekdanji hongkonški škof kardinal Joseph Zen in pomožni škof Joseph Ha, ter s prošnjo za mir na območju darovala tudi sveto mašo. Ker je demonstracije na trenutke spremljalo nasilje, je škofija v Hongkongu tako vlado kot protestnike pozvala k zadržanosti in iskanju rešitev po mirni in razumni poti.

Predstavniki Katoliške Cerkve v Hongkongu, med njimi spredaj kardinal Joseph Zen
Predstavniki Katoliške Cerkve v Hongkongu, med njimi spredaj kardinal Joseph Zen © Wikimedia Commons

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...