Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Verniki v Iraku (foto: Vatican News)
Verniki v Iraku

Papež prihodnje leto v Irak?

11.06.2019, 10:35 Marjana Debevec

Prihodnje leto bi rad obiskal Irak, je včeraj zatrdil papež Frančišek. Z obiskom bi želel dati svoj prispevek k mirovnemu procesu v državi, ki jo še vedno pretresajo konflikti.

Frančišek v svojem srcu nosi bolečine sveta. Med njimi je še vedno nestabilna Sirija, Irak, ki ga pretresajo napetosti, ranjena Ukrajina in Sveta dežela. Na srečanju združenja organizacij za pomoč vzhodnim Cerkvam je znova obsodil trgovino z orožjem, ki vse te konflikte tudi omogoča. »Včasih pomislim na Božjo jezo, ki se bo vnela zoper državne voditelje, ki govorijo o miru, obenem pa prodajajo orožje za te vojne. Ta hinavščina je greh,« je bil oster sveti oče.

»Ljudje natlačeni na čolnih kričijo po upanju, ker ne vedo, katera pristanišča jih bodo sprejela. Evropa pa po drugi strani odpira pristanišča ladjam, ki nalagajo drago orožje, sposobno uničenja, ki ne prizanaša niti otrokom. To je hinavščina, o kateri sem govoril,« je dodal.

Ko je govoril o Iraku, kjer napetosti nikakor ne pojenjajo, je dejal: »Neprestano me spremlja misel na Irak, kamor bi se rad odpravil prihodnje leto, da bi se lahko dežela zazrla v prihodnost s sodelovanjem vseh pri delu za skupno dobro in ne bi zapadla v napetosti, ki izhajajo iz nenehnih konfliktov.«

Veselje nad temi papeževimi besedami je izrazil pomožni škof v Bagdadu msgr. Shlemon Warduni. Poudaril je, da so papeža že dolgo pričakovali ne le kristjani, ampak vsi Iračani. »Molimo za to, da bi bil njegov obisk priložnost za ljubezen in mir ter bi dal upanje vsem, saj so še danes celotna mesta in vasi popolnoma uničeni. Želimo si, da bi vse obnovili, da bi živeli v miru, prijateljstvu in resnični ljubezni.«

Prav o tem je na omenjenem srečanju govoril tudi papež Frančišek, ko je zbrane spodbudil k delom ljubezni, da bi med mladimi sejali upanje za prihodnost miru in blagostanja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...