Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

»Napake želim priznati takoj, ne šele, ko bodo razkrite«

Svet | 10.06.2019, 11:34 Marjana Debevec

Ameriški škofje bodo jutri začeli spomladansko zasedanje, ki bo večinoma posvečeno spolnim zlorabam. Seznanili se bodo s poročilom, ki zajema podatke od sredine leta 2017 do sredine leta 2018, ko so zabeležili skoraj 1500 prijav. Večina primerov se je zgodila med letoma 1960 in 1990, največ v 70-ih letih. Washingtonsko nadškofijo bo na zasedanju zastopal novi nadškof, saj je prejšnji zaradi škandala spolnih zlorab moral odstopiti.

Škandal zaradi prikrivanja spolnih zlorab s strani nekaterih duhovnikov je močno omajal zaupanje vernikov washingtonske nadškofije v Cerkev. Kot nam je pred časom poročala fokolarina, ki deluje v eni od tamkajšnjih župnij, Andreja Mežek, je tudi močno upadlo število nedeljnikov.

Od novega nadškofa Wiltona Gregory-ja zato ljudje pričakujejo, da jim bo povrnil zaupanje v Cerkev. Že med nagovorom ob umestitvi, jim je zagotovil, da želi biti dober pastir, »ki se smeje z vami, takrat, ko se lahko, ki joka z vami, takrat, ko je potrebno, in ki pošteno prizna svoje napake in pomanjkljivosti pred vami takrat, ko jih stori in ne takrat, ko so razkrite«, je povedala Mežkova. Ljudje so bili nad njegovimi besedami navdušeni, saj je razumel, kaj si želijo.

»Njegova naloga ni lahka. Kot je sam dejal, želi najprej spoznati duhovnike in vernike v svoji škofiji, želi biti med ljudmi in biti viden med njimi. Mislim, da je to pokazal že takoj na začetku. Dva dni po umestitveni maši je prišel obiskati našo župnijo in našo šolo. Potem pa je imel srečanje s približno 50 duhovniki iz naše nadškofije, kjer je hotel samo slišati, kaj želijo duhovniki od njega

Slednji so povedali, da gre za zelo toplega in odprtega človeka, ki se je pripravljen soočiti s prihodnjimi izzivi. In prav to po besedah Andreje Mežek tamkajšnji verniki danes potrebujejo.

Število nedeljnikov je namreč po imenovanju novega nadškofa začelo znova rasti, starši pa spet v večjem številu vpisujejo svoje otroke k verouku.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...