Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Primer Pell: Tožilec ostajal brez besed

07.06.2019, 14:57 Marta Jerebič

Sodniki avstralskega prizivnega sodišča bodo v prihodnjih tednih odločili o pritožbi kardinala Georga Pella, ki je zaradi spolnih zlorab obsojen na 6 let zaporne kazni. Lahko zavrnejo pritožbo, odredijo ponovitev sojenja ali ga oprostijo. Na odločitev je še možna pritožba na avstralsko višje sodišče. Prizivni postopek je potekal v sredo in četrtek.

Drugi dan prizivnega postopka je medijsko pozornost pritegnila napaka tožilstva.

Kot poroča portal Družine, je državni tožilec pred sodiščem pomotoma izrekel ime edine obremenilne priče, ki bi zaradi varovanja zasebnih podatkov moralo ostati tajno.

Dvodnevni postopek je bil odprt za medije in je bil neposredno prenašan na spletni strani prizivnega sodišča. Ker pa je bil posnetek objavljen s 15-sekundnim zamikom, je bilo kljub temu mogoče preprečiti, da ime iz sodne dvorane ni pricurljalo v javnost.

Tožilec je imel sicer precej težav pri odgovarjanju na vprašanja treh sodnikov in je večkrat ostal brez besed. Poudarjal je, da se mu priča zdi verodostojna, a priznal, da je v času sojenja spremenila datume in letnice domnevnih spolnih napadov in se ni več strinjala z ugotovitvami tožilstva.

Prvi dan je Pellov zagovornik pričo označil za »lažnivca«, obtožbe pa za bizarne. Po besedah odvetnika ni bilo mogoče, da bi domnevno zlorabljena dečka neopaženo zapustila pevski zbor ali da bi se v zakristiji pri odprtih vratih zgodila kakršnakoli zloraba, saj je bila cerkev po maši še polna.

Mediji poročajo, da bi lahko trajalo več tednov preden bodo sodniki sprejeli odločitev v zvezi s pritožbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...