Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rast XLVIII (foto: Svobodna Slovenija)
Rast XLVIII

Dan državnosti in slovo Rasti XLVIII

Slovenci po svetu | 28.06.2019, 18:37 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu v Argentini so praznovaje dneva državnosti pripravili že 15. junija 2019, to je bil tudi večer, ko so se od skupnosti poslovili maturantje, Rast XLVIII, pred odhodom na potovanje v Slovenijo.

Spomnili smo se obletnice, ko je 25. junija leta 1991 Slovenija razglasila svojo samostojnost in postala neodvisna republika.

Večer je začel s sveto mašo, ki so jo petošolci Srednješolskega tečaja ravnatelj Marka Bajuka, RAST XLVIII, pripravili, vodili in obogatili s svojim petjem. Gospod Robert Brest nam je lepo govoril o krepostih in o tem, kako so danes prisotne v naših življenjih: razum, spomin in volja. Takoj po končani sveti maši je sledil spominski poklon pred spomenikom padlim domobrancem.

Rast je sodelovala pri maši
Rast je sodelovala pri maši © Svobodna Slovenija

Prireditev so nadaljevali v dvorani, kjer je po pozdravih ob slovenskem državnem prazniku, RAST XLVIII predstavila program, katerega bo ponesla v maturantskem potovanju od 24. junija do 27. julija 2019 v Slovenijo. Dijaka sta napovedala pesem “Ponosno srce”, v kateri so abiturienti izrazili kaj čuti mlado srce ob dvojni domovinski pripadnosti. Spraševali so se tudi, kaj morajo storiti, da bodo svoje življenje čisto dopolniti, da sinov in vnukov ne bo kdaj v prihodnosti, zaradi njih, sram. V Argentini, ki je posuta z različnimi narodnostmi, še posebno evropskega porekla, so spoznali sotis ali polko in ga v pravem ritmu zaplesali.

V sedemnajstih glasovih je slovenski pesnik Tone Kuntner povedal, kako si lahko na tujem doma, kako prvič vidiš neznance kot bi bili stari prijatelji in kako se čudovito lahko vračaš domov, ko odhajaš na tuje.

Topli, Cordillerski severni veter je pripihal v vlažni večer, ko je Pust ali Carnaval  veselo zazvenel. V pesmi “Paisaje de Catamarca” smo se navzoči “kar prenesli na sever” in s plesom vetra so vsa srca močno utripala.

“Ponosno srce” je geslo 48. RASTI, ki se vrača prvič v svoje korenine, argentinski Slovenci stopajo pred gnezdo babic in pradedov, kjer bodo slišali pravljični, božajoči, domači glas.

Plesni nastop Rasti
Plesni nastop Rasti © Svobodna Slovenija

V imenu profesorskega zbora je mlade takole pozdravil ravnatelj Tečaja, Štefan Godec: “Vsakemu od vas osebno želim, da bi s tem potovanjem na novo odkrili vašo notranjost in bit. Če si boste znali vzeti čas in prisluhniti, boste mogoče tudi v sebi začutili klic pripadnosti. Mogoče boste dosegli, da ne le razumete, temveč, in predvsem, čutite, kaj je biti Slovenec. Iz srca vam želim, da bi se v Sloveniji našli kot Slovenci in, ob vašem povratku, s ponovnim zagonom zavzemali mesta v organizacijah naše skupnosti s trdnim zavedanjem, da to ni samo kraj, kjer se počutimo dobro in varno, temveč da je to vzorec, košček tistega, kar boste doživeli v Sloveniji.”

Mladi z vso energijo blagoslavljajo in hvalijo argentinsko in slovensko kri, ki se v njih preliva, dediščino, ki jo nosijo in vero, ki jo izpovedujejo. Zahvaljujejo se vsem, ki so poživeli njihova življenja v argentinskem in slovenskem duhu.

Skupaj gredo na pot

Veselo in srečno.

Boljši svet želijo:

Otroci dveh svetov,

Argentinci in Slovenci

V objem domov hitijo.

Veronika Grabnar


Inž. Jure Komar
Inž. Jure Komar © Svobodna Slovenija
Predsednik Zedinjene Slovenije, inž. Jure Komar, je dejal: Dragi rojaki! Danes praznujemo dan države Slovenije, mlade države, ki je uradno priznana komaj malo več kot četrt stoletja, a ima dolgo zgodovino kot narod. Dolga leta so naši predniki želeli in sanjali imeti samostojno državo, priznano na mednarodnem področju. Iz srca so to želeli, saj, kakor je rekel slovenski mislec, »srce je sedež naše identitete, istovetnosti in samostojnosti. Danes se veliko govori na vseh področjih o krizi identitete. Tako živimo navzven, da ne vemo, kaj smo, kaj nam pripada, kaj prav za prav hočemo. Kdor živi iz srca, pa nasprotno ve, kdo je, in kadar vemo kaj smo in od kod smo in kam gre naša pot, hodimo po trdnih tleh, kar nam budi resničen ponos in nam daje pogum«.

Dosegli smo samostojno državo kateri pripadamo, saj tam so korenine naših prednikov, tam je del naše zgodovine in to začutimo v srcu, ko stopimo na slovenska tla. Ta cilj se je dosegel z velikim delom in žrtvami. Jasne so bile moralne in narodne vrednote, katere je treba braniti v sedanjem svetu, ki je vsakič bolj relativističen in materialističen. In postavlja dvome o narodni pripadnosti. Kajti brez vrednot je težko najti pot v tem svetu, ki postaja vsakič manj človeški. Naša Slovenija, čeprav je po površini med manjšimi državami, se je v tej kratki dobi zelo dobro razvila kot narod. Moramo se veseliti, kaj se je do sedaj doseglo.

Današnji večer se tudi poslavlja 48. RAST Tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Naše hčerke in sinovi bodo obiskali našo drago Slovenijo in bili priče tega dela slovenske države, ki živi tukaj pod južnim križem. RAST XLVIII: veseli smo in ponosni, da dosežete ta cilj in da nas boste predstavlajali v naši domovini. Kot skupnost vam želimo, da boste lahko začutili kaj pomeni domovina, kjer so naše korenine in jo boste uživali. RAST XLVIII, želimo vam srečno pot in da boste lepo preživeli ta skupni čas v Sloveniji.

Bog te živi, Slovenija!

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...