Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Molitev za novomašnike (foto: Rok Mihevc)
Molitev za novomašnike

VIDEO: V Cerkvi v Sloveniji se na praznik apostolov Petra in Pavla veselimo novomašnikov

29.06.2019, 16:19

Cerkev v Sloveniji se veseli Božjega daru - novih duhovnikov. Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla jih je zakrament mašniškega posvečenja prejelo šest - štirje v Ljubljani in dva v Mariboru. Naj se veselimo in praznujemo, je ob tem pozval nadškof Stanislav Zore. V stolnici svetega Nikolaja je med drugim odmevala njegova zahvala staršem novomašnikov, ki za Gospodom stopajo tudi z njihovim blagoslovom. Nadškof Alojzij Cvikl je v stolnici Janeza Krstnika vse povabil, naj pogledamo prehojeno pot svoje vere, saj smo že vsi doživeli, kako se nas je milostno dotaknil, in nam dal moč, ko smo obupovali, nam pokazal, kako naprej, ko tega nismo videli sami.

Držali boste za plug in sejali na njivo Božjega kraljestva

Nadškof Zore je v ljubljanski stolnici zakrament mašniškega posvečenja podelil Gregorju Bregarju iz župnije Ljubljana-Šentvid, Tadeju Ložarju iz župnije Dol pri Ljubljani, Roku Pogačniku iz župnije Radovljica in Vitu Urbaniji iz župnije Moravče. Kot je spomnil, bodo vsi štirje v naši krajevni Cerkvi v prihodnje držali za plug, sejali na njivo Božjega kraljestva in kopali v vinogradu Jezusa Kristusa.

Novomašniki
Novomašniki © Rok Mihevc

Ljudje naj v vas srečujejo Jezusa, ki prinaša usmiljenje, odrešenje, upanje, ljubezen

Prav na več njegovih besed učencem se je nadškof Zore oprl v nadaljevanju pridige. "Hodi za menoj" so tiste, brez katerih danes med drugim ne bi bilo mašniških posvečenj. "Kakor so bili klici različni, bodo različne vaše poti, različni značaji, različni darovi, ena sama pa smer in cilj - pot za Jezusom." Ta, tako nadškof Zore, vodi tudi v Jeruzalem, kjer je bil Jezus zasramovan, kjer je trpel in umrl. "Jeruzalem današnje Cerkve so najrazličnejši grehi, resnični in samo govorjeni, pripisani grehi služabnikom Cerkve. V ta Jeruzalem danes vstopate vi."

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore © Rok Mihevc
Kot je poudaril nadškof Zore, so vsi duhovniki pozvani v zemeljskem Jeruzalemu izpričati zvestobo Jezusu in ostalim razodeti, da Njegova Cerkev kljub vsemu ostaja sveta.
Mašniško posvečenje
Mašniško posvečenje © Rok Mihevc
"Kakšnega Kristusa bodo srečevali ljudje, ko bo njihova pot križala vašo pot? Povabil bi vas, naj vaše življenje, besede in zadržanje govorijo o Kristusu, ki nikogar ne izključuje," se je nadškof Zore še obrnil na novomašnike. "Naj ljudje v vas srečujejo Jezusa, ki prinaša usmiljenje, odrešenje, upanje, v katerem srečujejo ljubezen in v njih ob vsem tem raste vera."
Polna stolna cerkev sv. Nikolaja
Polna stolna cerkev sv. Nikolaja © Rok Mihevc

Ne ustvarjanje kariere, ampak služenje

Nadškof Cvikl je v mariborski stolnici v duhovnika posvetil Primoža Lorbka iz župnije Zavrč in Sebastijana Tišlerja iz župnije Maribor-Tezno. "Tudi vaju je Gospod izbral, ne zato, da bi ustvarjala kariero, ampak, da bi mu služila," je novomašnikoma položil na srce nadškof Cvikl. Naj ju spremlja zastonjska drža, saj tudi Bog ne zaračunava svojega odrešenja, je dodal.

Bodita človeka srečevanja, poslušanja in razločevanja

Z besedami papeža Frančiška jima je prav tako svetoval, naj bosta človeka molitve ter naj bosta odgovorna in ponižna. "Želim vama, da bi znala biti človeka srečevanja, človeka poslušanja in razločevanja," je še naštel. Nakazal je, da gotovo ne bo šlo brez ovir. "V tem novem poslanstvu se zavedajta svoje krhkosti in ostanita odprta za Božje darove, da vaju bo lahko dosegala Božja moč tudi v času težav in preizkušenj." Nadškof Cvikl je novomašnikoma zaželel, naj ju v prihodnje spremljata priprošnja in zgled blaženega Antona Martina Slomška.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...