Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Molitev za novomašnike (foto: Rok Mihevc)
Molitev za novomašnike

VIDEO: V Cerkvi v Sloveniji se na praznik apostolov Petra in Pavla veselimo novomašnikov

Slovenija | 29.06.2019, 16:19

Cerkev v Sloveniji se veseli Božjega daru - novih duhovnikov. Na praznik svetih apostolov Petra in Pavla jih je zakrament mašniškega posvečenja prejelo šest - štirje v Ljubljani in dva v Mariboru. Naj se veselimo in praznujemo, je ob tem pozval nadškof Stanislav Zore. V stolnici svetega Nikolaja je med drugim odmevala njegova zahvala staršem novomašnikov, ki za Gospodom stopajo tudi z njihovim blagoslovom. Nadškof Alojzij Cvikl je v stolnici Janeza Krstnika vse povabil, naj pogledamo prehojeno pot svoje vere, saj smo že vsi doživeli, kako se nas je milostno dotaknil, in nam dal moč, ko smo obupovali, nam pokazal, kako naprej, ko tega nismo videli sami.

Držali boste za plug in sejali na njivo Božjega kraljestva

Nadškof Zore je v ljubljanski stolnici zakrament mašniškega posvečenja podelil Gregorju Bregarju iz župnije Ljubljana-Šentvid, Tadeju Ložarju iz župnije Dol pri Ljubljani, Roku Pogačniku iz župnije Radovljica in Vitu Urbaniji iz župnije Moravče. Kot je spomnil, bodo vsi štirje v naši krajevni Cerkvi v prihodnje držali za plug, sejali na njivo Božjega kraljestva in kopali v vinogradu Jezusa Kristusa.

Novomašniki
Novomašniki © Rok Mihevc

Ljudje naj v vas srečujejo Jezusa, ki prinaša usmiljenje, odrešenje, upanje, ljubezen

Prav na več njegovih besed učencem se je nadškof Zore oprl v nadaljevanju pridige. "Hodi za menoj" so tiste, brez katerih danes med drugim ne bi bilo mašniških posvečenj. "Kakor so bili klici različni, bodo različne vaše poti, različni značaji, različni darovi, ena sama pa smer in cilj - pot za Jezusom." Ta, tako nadškof Zore, vodi tudi v Jeruzalem, kjer je bil Jezus zasramovan, kjer je trpel in umrl. "Jeruzalem današnje Cerkve so najrazličnejši grehi, resnični in samo govorjeni, pripisani grehi služabnikom Cerkve. V ta Jeruzalem danes vstopate vi."

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore © Rok Mihevc
Kot je poudaril nadškof Zore, so vsi duhovniki pozvani v zemeljskem Jeruzalemu izpričati zvestobo Jezusu in ostalim razodeti, da Njegova Cerkev kljub vsemu ostaja sveta.
Mašniško posvečenje
Mašniško posvečenje © Rok Mihevc
"Kakšnega Kristusa bodo srečevali ljudje, ko bo njihova pot križala vašo pot? Povabil bi vas, naj vaše življenje, besede in zadržanje govorijo o Kristusu, ki nikogar ne izključuje," se je nadškof Zore še obrnil na novomašnike. "Naj ljudje v vas srečujejo Jezusa, ki prinaša usmiljenje, odrešenje, upanje, v katerem srečujejo ljubezen in v njih ob vsem tem raste vera."
Polna stolna cerkev sv. Nikolaja
Polna stolna cerkev sv. Nikolaja © Rok Mihevc

Ne ustvarjanje kariere, ampak služenje

Nadškof Cvikl je v mariborski stolnici v duhovnika posvetil Primoža Lorbka iz župnije Zavrč in Sebastijana Tišlerja iz župnije Maribor-Tezno. "Tudi vaju je Gospod izbral, ne zato, da bi ustvarjala kariero, ampak, da bi mu služila," je novomašnikoma položil na srce nadškof Cvikl. Naj ju spremlja zastonjska drža, saj tudi Bog ne zaračunava svojega odrešenja, je dodal.

Bodita človeka srečevanja, poslušanja in razločevanja

Z besedami papeža Frančiška jima je prav tako svetoval, naj bosta človeka molitve ter naj bosta odgovorna in ponižna. "Želim vama, da bi znala biti človeka srečevanja, človeka poslušanja in razločevanja," je še naštel. Nakazal je, da gotovo ne bo šlo brez ovir. "V tem novem poslanstvu se zavedajta svoje krhkosti in ostanita odprta za Božje darove, da vaju bo lahko dosegala Božja moč tudi v času težav in preizkušenj." Nadškof Cvikl je novomašnikoma zaželel, naj ju v prihodnje spremljata priprošnja in zgled blaženega Antona Martina Slomška.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...