Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik

Papež Frančišek: Hoja za Jezusom terja krepost odločitve

30.06.2019, 15:34

Kljub sončni pripeki se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev, ki so želeli prisluhniti nagovoru papeža Frančiška, z njim moliti Angelovo čaščenje in prejeti njegov blagoslov. Sveti oče jim je približal glavno vsebino današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o Jezusovem naročilu, da se je treba na njegov klic odzvati brez pomislekov in odlašanja. Cerkev je namreč po svoji naravi potujoča, hitra in odločna.

Evangeljski odlomek Lukovega 9. poglavja govori o treh poklicanih in o Jezusovem naročilu tistim, ki mu želijo slediti vse do konca. Prvemu med njimi Jezus pove, da je za takšno hojo za njim potrebna popolna razpoložljivost. Tudi sam je zapustil očetovo hišo in se odrekel vsakršni varnosti, da bi oznanjal Božje kraljestvo. Tako mora dandanes tudi Cerkev po svoji naravi biti v gibanju, odprta za prostrana obzorja in poslana ponesti evangelij do skrajnih mej sveta.

Drugi človek se je čutil dolžan, da prej pokoplje svojega očeta. Jezus pa mu presenetljivo odgovori: "Pusti naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve." (Lk 9,60) "S temi namerno izzivalnimi besedami želi Jezus potrditi prvo mesto, ki gre hoji za njim in oznanjevanju Božjega kraljestva in to tudi pred najpomembnejšo stvarnostjo, kot je družina. Nujnost posredovanja evangelija, ki uničuje verige smrti in je odprt v večno življenje, ne dopušča zamud, temveč zahteva pripravljenost in polno razpoložljivost," je pojasnil papež Frančišek.

Tretji med tistimi, ki so hoteli iti za Jezusom, sliši njegovo pojasnilo: "Nihče, kdor položi roko na plug in se ozira nazaj, ni primeren za Božje kraljestvo." (v. 62) "Hoja za Jezusom izključuje objokovanja in oziranje nazaj, ampak terja krepost odločitve. Cerkev je v hoji za Jezusom vedno na poti, v pripravljenosti in je odločna. Vrednost teh pogojev, ki jih Jezus postavlja - biti na poti, pripravljen in odločen - ni v dolgi vrsti odrekanj stvarem, ki so dobre in pomembne za življenje. Poudarek je na glavnem cilju, ki je postati Jezusov učenec," je ugotavljal sveti oče. Pri tem gre po njegovem za zavestno odločitev, ki je narejena iz ljubezni, da bi jo vračali Bogu in mu odgovarjali na neprecenljivo milost. Jezus nas želi navdušene zanj in za evangelij. Želi strastno ljubezen srca, ki se pokaže v konkretnih dejanjih bližine ljudem, ki so najbolj potrebni naše sprejetosti in skrbi, kot je to živel Jezus.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil z željo, naj nam Božja Mati, ki je podoba Cerkve na poti, pomaga z veseljem slediti Jezusu in z obnovljeno ljubeznijo oznanjati veselo novico o odrešenju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež
Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay) Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay)

Za rešitev matere ni treba usmrtiti otroka

Zgodba hrvaške mamice, katere otroku so v 24. tednu nosečnosti odkrili tumor v glavi, ima zelo velik odmev v javnosti. Na Hrvaškem so ji splav zavrnili, opravila naj bi ga v Sloveniji.