Robert Božič
Miha Močnik
Alen Salihović

VIDEO: Plečnik - mojster vere in lepote v Vatikanskih muzejih

28.06.2019, 15:15 Tone Gorjup

V Vatikanskih muzejih je od sinoči na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Razstava posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, je postavljena v sobani na vhodu v vatikansko Pinacoteco. Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razstava, govori, da je bil Plečnik mojster vere in lepote ter po njem predstavlja Slovenijo svetu.

Jože Plečnik, kot pravi nadškof Stanislav Zore za Radio Vatikan, prek Vatikanskih muzejev vstopa v svet »z delom čudovito lepega posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, s kelihi, ciboriji in mnoštrancami. Kar pomeni, da s Plečnikom stopa v svetu tudi Slovenija in predstavlja svoje duhovno bogastvo, velikane svojega ustvarjanja in hkrati tudi globino in prodornostjo svoje vere.« Med razstavljenimi predmeti je kelih iz leta 1913, ki ga je Jože Plečnik izdelal na svojega starejšega brata Andreja, duhovnika. Drugi kelihi, monštrance in ciboriji prihajajo iz frančiškanskih župnij Marijinega oznanjenja in Sv. Frančiška v Šiški, ljubljanske nadškofije, sv. Mihaela na Barju … nekatere pa so posodili zasebniki. Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo
Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

Na odprtju sta zbrane nagovorila slovenski minister za kulturo Zoran Poznič in predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je Plečnik največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Nadškof Stanislav Zore je o Plečnikovi razstavi, ki bo na ogled do 7. septembra, potem pa prihaja v Ljubljano, še dejal: »Ljudje, ki bodo tukaj srečali Slovenijo in njeno ustvarjanje preko Plečnika, verjamem, da si bodo zaželeli videti, kje je bil ta mož doma, katera zemlja ga je rodila, ga oblikovala in ga izzorila v mojstra vere in v mojstra lepote.« Odprtja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode.

Mestni Muzej Ljubljana je razstavo pripravil v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo ministrstva za kulturo, nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Med najbolj zaslužnimi zanjo pa je veleposlanik Tomaž Kunstelj, ki je ob včerajšnjem odprtju razstave sodelavka Družine Ksenji Hočevar dejal: »S tem današnjim dogodkom zaključujemo neke vrste slovenski teden v Vatikanu. S pomočjo umetnosti, s pomočjo ljudi, s pomočjo njihove vztrajnosti, s pomočjo talentov, ki jih naši ljudje imajo, mislim da smo nagovorili tudi papeža Frančiška.« Slednji je že v sredo v avdienco sprejel akademskega kiparja Mika Simčiča, avtorja tono težkega doprsnega kipa iz carrarskega marmorja, ki predstavlja papežev portret.

Zbrani na slovesnosti
Zbrani na slovesnosti © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...