Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko

VIDEO: Plečnik - mojster vere in lepote v Vatikanskih muzejih

28.06.2019, 15:15 Tone Gorjup

V Vatikanskih muzejih je od sinoči na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Razstava posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, je postavljena v sobani na vhodu v vatikansko Pinacoteco. Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razstava, govori, da je bil Plečnik mojster vere in lepote ter po njem predstavlja Slovenijo svetu.

Jože Plečnik, kot pravi nadškof Stanislav Zore za Radio Vatikan, prek Vatikanskih muzejev vstopa v svet »z delom čudovito lepega posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, s kelihi, ciboriji in mnoštrancami. Kar pomeni, da s Plečnikom stopa v svetu tudi Slovenija in predstavlja svoje duhovno bogastvo, velikane svojega ustvarjanja in hkrati tudi globino in prodornostjo svoje vere.« Med razstavljenimi predmeti je kelih iz leta 1913, ki ga je Jože Plečnik izdelal na svojega starejšega brata Andreja, duhovnika. Drugi kelihi, monštrance in ciboriji prihajajo iz frančiškanskih župnij Marijinega oznanjenja in Sv. Frančiška v Šiški, ljubljanske nadškofije, sv. Mihaela na Barju … nekatere pa so posodili zasebniki. Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo
Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

Na odprtju sta zbrane nagovorila slovenski minister za kulturo Zoran Poznič in predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je Plečnik največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Nadškof Stanislav Zore je o Plečnikovi razstavi, ki bo na ogled do 7. septembra, potem pa prihaja v Ljubljano, še dejal: »Ljudje, ki bodo tukaj srečali Slovenijo in njeno ustvarjanje preko Plečnika, verjamem, da si bodo zaželeli videti, kje je bil ta mož doma, katera zemlja ga je rodila, ga oblikovala in ga izzorila v mojstra vere in v mojstra lepote.« Odprtja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode.

Mestni Muzej Ljubljana je razstavo pripravil v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo ministrstva za kulturo, nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Med najbolj zaslužnimi zanjo pa je veleposlanik Tomaž Kunstelj, ki je ob včerajšnjem odprtju razstave sodelavka Družine Ksenji Hočevar dejal: »S tem današnjim dogodkom zaključujemo neke vrste slovenski teden v Vatikanu. S pomočjo umetnosti, s pomočjo ljudi, s pomočjo njihove vztrajnosti, s pomočjo talentov, ki jih naši ljudje imajo, mislim da smo nagovorili tudi papeža Frančiška.« Slednji je že v sredo v avdienco sprejel akademskega kiparja Mika Simčiča, avtorja tono težkega doprsnega kipa iz carrarskega marmorja, ki predstavlja papežev portret.

Zbrani na slovesnosti
Zbrani na slovesnosti © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

 

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.