Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

VIDEO: Plečnik - mojster vere in lepote v Vatikanskih muzejih

28.06.2019, 15:15 Tone Gorjup

V Vatikanskih muzejih je od sinoči na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Razstava posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, je postavljena v sobani na vhodu v vatikansko Pinacoteco. Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razstava, govori, da je bil Plečnik mojster vere in lepote ter po njem predstavlja Slovenijo svetu.

Jože Plečnik, kot pravi nadškof Stanislav Zore za Radio Vatikan, prek Vatikanskih muzejev vstopa v svet »z delom čudovito lepega posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, s kelihi, ciboriji in mnoštrancami. Kar pomeni, da s Plečnikom stopa v svetu tudi Slovenija in predstavlja svoje duhovno bogastvo, velikane svojega ustvarjanja in hkrati tudi globino in prodornostjo svoje vere.« Med razstavljenimi predmeti je kelih iz leta 1913, ki ga je Jože Plečnik izdelal na svojega starejšega brata Andreja, duhovnika. Drugi kelihi, monštrance in ciboriji prihajajo iz frančiškanskih župnij Marijinega oznanjenja in Sv. Frančiška v Šiški, ljubljanske nadškofije, sv. Mihaela na Barju … nekatere pa so posodili zasebniki. Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo
Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

Na odprtju sta zbrane nagovorila slovenski minister za kulturo Zoran Poznič in predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je Plečnik največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Nadškof Stanislav Zore je o Plečnikovi razstavi, ki bo na ogled do 7. septembra, potem pa prihaja v Ljubljano, še dejal: »Ljudje, ki bodo tukaj srečali Slovenijo in njeno ustvarjanje preko Plečnika, verjamem, da si bodo zaželeli videti, kje je bil ta mož doma, katera zemlja ga je rodila, ga oblikovala in ga izzorila v mojstra vere in v mojstra lepote.« Odprtja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode.

Mestni Muzej Ljubljana je razstavo pripravil v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo ministrstva za kulturo, nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Med najbolj zaslužnimi zanjo pa je veleposlanik Tomaž Kunstelj, ki je ob včerajšnjem odprtju razstave sodelavka Družine Ksenji Hočevar dejal: »S tem današnjim dogodkom zaključujemo neke vrste slovenski teden v Vatikanu. S pomočjo umetnosti, s pomočjo ljudi, s pomočjo njihove vztrajnosti, s pomočjo talentov, ki jih naši ljudje imajo, mislim da smo nagovorili tudi papeža Frančiška.« Slednji je že v sredo v avdienco sprejel akademskega kiparja Mika Simčiča, avtorja tono težkega doprsnega kipa iz carrarskega marmorja, ki predstavlja papežev portret.

Zbrani na slovesnosti
Zbrani na slovesnosti © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...