Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Plečnik - mojster vere in lepote v Vatikanskih muzejih

Cerkev na Slovenskem | 28.06.2019, 15:15 Tone Gorjup

V Vatikanskih muzejih je od sinoči na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Razstava posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, je postavljena v sobani na vhodu v vatikansko Pinacoteco. Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razstava, govori, da je bil Plečnik mojster vere in lepote ter po njem predstavlja Slovenijo svetu.

Jože Plečnik, kot pravi nadškof Stanislav Zore za Radio Vatikan, prek Vatikanskih muzejev vstopa v svet »z delom čudovito lepega posodja, ki se uporablja pri bogoslužju, s kelihi, ciboriji in mnoštrancami. Kar pomeni, da s Plečnikom stopa v svetu tudi Slovenija in predstavlja svoje duhovno bogastvo, velikane svojega ustvarjanja in hkrati tudi globino in prodornostjo svoje vere.« Med razstavljenimi predmeti je kelih iz leta 1913, ki ga je Jože Plečnik izdelal na svojega starejšega brata Andreja, duhovnika. Drugi kelihi, monštrance in ciboriji prihajajo iz frančiškanskih župnij Marijinega oznanjenja in Sv. Frančiška v Šiški, ljubljanske nadškofije, sv. Mihaela na Barju … nekatere pa so posodili zasebniki. Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok.

Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo
Predsednik vlade Marjan Šarec z delegacijo © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

Na odprtju sta zbrane nagovorila slovenski minister za kulturo Zoran Poznič in predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da je Plečnik največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Nadškof Stanislav Zore je o Plečnikovi razstavi, ki bo na ogled do 7. septembra, potem pa prihaja v Ljubljano, še dejal: »Ljudje, ki bodo tukaj srečali Slovenijo in njeno ustvarjanje preko Plečnika, verjamem, da si bodo zaželeli videti, kje je bil ta mož doma, katera zemlja ga je rodila, ga oblikovala in ga izzorila v mojstra vere in v mojstra lepote.« Odprtja se je udeležil tudi kardinal Franc Rode.

Mestni Muzej Ljubljana je razstavo pripravil v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo ministrstva za kulturo, nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Med najbolj zaslužnimi zanjo pa je veleposlanik Tomaž Kunstelj, ki je ob včerajšnjem odprtju razstave sodelavka Družine Ksenji Hočevar dejal: »S tem današnjim dogodkom zaključujemo neke vrste slovenski teden v Vatikanu. S pomočjo umetnosti, s pomočjo ljudi, s pomočjo njihove vztrajnosti, s pomočjo talentov, ki jih naši ljudje imajo, mislim da smo nagovorili tudi papeža Frančiška.« Slednji je že v sredo v avdienco sprejel akademskega kiparja Mika Simčiča, avtorja tono težkega doprsnega kipa iz carrarskega marmorja, ki predstavlja papežev portret.

Zbrani na slovesnosti
Zbrani na slovesnosti © Tamino Petelinšek, STA

foto: Tamino Petelinšek, STA

 

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...