Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Stres: Sedanja vlada zasebnim šolam streže po življenju

Komentarji | 19.06.2019, 05:00 Petra Stopar

Problematika zasebnega šolstva je dodobra ogrela slovensko javnost. V prostorih Državnega sveta bo danes posvet z naslovom Javno in zasebno šolstvo, Državni zbor pa naj bi ključno novelo o financiranju tega področja obravnaval v poznih popoldanskih urah. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so poslanke in poslance že pozvali k umiku te točke z dnevnega reda. Za naš radio pa je nadškof Anton Stres dejal, da je oznanjevanje evangelija preko šolskih klopu »naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi, in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo«.

Nadškofa dr. Antona Stresa smo posneli v sklopu oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji, ki bo na valovih našega radia na sporedu v nedeljo, 23. junija, ob 8.00, med drugim pa smo ga kot rektorja Katoliškega inštituta vprašali, ali so po njegovi oceni učinki katoliških šol v Sloveniji kaj vidni ali so le kaplja v morju.

V začetku je nadškof odgovoril, da je katoliško šolstvo v Sloveniji v nekem pomenu »gotovo kaplja v morju, saj je to, glede na odstotke dijakov in študentov, ki prihajajo v katoliške šole, v primerjavi z drugimi, velika manjšina«. To je po eni strani treba poudariti, meni, »ker potem postane še toliko bolj nerazumno nasprotovanje politike, predvsem leve politike, ki bi rada tudi to majhno, ubogo, pritlikavo rastlinico popolnoma zadušila«. Zato nadškof ocenjuje, da gre za »neko strahotno voljo po absolutnem monopolu, predvsem na vzgojnem in izobraževalnem področju, ki ne dopušča niti najmanjše druge pore ali drugega konkurenta, ki seveda ne more konkurirati glede na svoje možnosti, ki pa vendar ima pravico, da tukaj uveljavlja svoje dolžnosti in možnosti«.

Po drugi strani pa nekdanji ljubljanski metropolit opozarja, da če ni prve kapljice, tudi naslednje ne bo, kar nas uči zgodovina: »Velike stvari so se začele skromno in so počasi zrasle, če jim le ni nekdo hotel na silo prikrajšati sonca in dežja. Če bi bila naša družbena klima vsaj nevtralna, če že ne naklonjena, bi ta rast bila lahko močnejša, če pa ji tisti, ki imajo v rokah vse platno in škarje, strežejo po življenju – in sedanja vlada očitno to dela – streže po življenju zasebnim vrtcem, katoliškim šolam.«

Oznanjevanje po nadškofovih navedbah ne poteka samo preko časopisov in medijev, ampak tudi preko šolskih klopi: »In to je tudi naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo. Svobode ti nihče ne pokloni, svobodo si moraš vzeti.«

Program posveta Javno in zasebno šolstvo v Državnem svetu ob 10. uri

Kot govorci bodo nastopili ravnatelj Osnovne šole Montessori Pavel Demšar, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Stablovnik, dr. Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, direktor Zavoda sv. Stanislava Ljubljana mag. Anton Česen, direktor Waldorfske šole Ljubljana Iztok Kordiš in vrhovni sodnik Jan Zobec. Ta je bil v času ustavne presoje zakona o financiranju osnovnega šolstva ustavni sodnik.

A sindikalista Branimirja Štruklja iz Sindikata vzgoje in izobraževanja zasedba moti, zato je na predsednika državnega sveta naslovil protestno pismo. Problematično se mu zdi, da je zraven sodnik Zobec, ki je bil med petimi ustavnimi sodniki, ki so glasovali za stoodstotno financiranje zasebnih šol z javnimi sredstvi.

Posveta se bo udeležila tudi širša javnost, saj je staršev, ki se počutijo diskriminirani zaradi novega predloga zakona, kar veliko. Med njimi je tudi pravnik Miha Skubic, ki je posvaril pred elitizacijo šolstva, do katere bi prišlo ob sprejemu zakona. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so sicer na predsednika državnega zbora naslovili poziv k umiku obravnave novele z dnevnega reda. Pravijo, da s predlogom ni nihče zadovoljen, očitno tudi minister ne, saj ga označuje kot kompromis, v katerega je združeno nemogoče.

Komentarji, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...