Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič

Nadškof Stres: Sedanja vlada zasebnim šolam streže po življenju

19.06.2019, 05:00 Petra Stopar

Problematika zasebnega šolstva je dodobra ogrela slovensko javnost. V prostorih Državnega sveta bo danes posvet z naslovom Javno in zasebno šolstvo, Državni zbor pa naj bi ključno novelo o financiranju tega področja obravnaval v poznih popoldanskih urah. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so poslanke in poslance že pozvali k umiku te točke z dnevnega reda. Za naš radio pa je nadškof Anton Stres dejal, da je oznanjevanje evangelija preko šolskih klopu »naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi, in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo«.

Nadškofa dr. Antona Stresa smo posneli v sklopu oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji, ki bo na valovih našega radia na sporedu v nedeljo, 23. junija, ob 8.00, med drugim pa smo ga kot rektorja Katoliškega inštituta vprašali, ali so po njegovi oceni učinki katoliških šol v Sloveniji kaj vidni ali so le kaplja v morju.

V začetku je nadškof odgovoril, da je katoliško šolstvo v Sloveniji v nekem pomenu »gotovo kaplja v morju, saj je to, glede na odstotke dijakov in študentov, ki prihajajo v katoliške šole, v primerjavi z drugimi, velika manjšina«. To je po eni strani treba poudariti, meni, »ker potem postane še toliko bolj nerazumno nasprotovanje politike, predvsem leve politike, ki bi rada tudi to majhno, ubogo, pritlikavo rastlinico popolnoma zadušila«. Zato nadškof ocenjuje, da gre za »neko strahotno voljo po absolutnem monopolu, predvsem na vzgojnem in izobraževalnem področju, ki ne dopušča niti najmanjše druge pore ali drugega konkurenta, ki seveda ne more konkurirati glede na svoje možnosti, ki pa vendar ima pravico, da tukaj uveljavlja svoje dolžnosti in možnosti«.

Po drugi strani pa nekdanji ljubljanski metropolit opozarja, da če ni prve kapljice, tudi naslednje ne bo, kar nas uči zgodovina: »Velike stvari so se začele skromno in so počasi zrasle, če jim le ni nekdo hotel na silo prikrajšati sonca in dežja. Če bi bila naša družbena klima vsaj nevtralna, če že ne naklonjena, bi ta rast bila lahko močnejša, če pa ji tisti, ki imajo v rokah vse platno in škarje, strežejo po življenju – in sedanja vlada očitno to dela – streže po življenju zasebnim vrtcem, katoliškim šolam.«

Oznanjevanje po nadškofovih navedbah ne poteka samo preko časopisov in medijev, ampak tudi preko šolskih klopi: »In to je tudi naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo. Svobode ti nihče ne pokloni, svobodo si moraš vzeti.«

Program posveta Javno in zasebno šolstvo v Državnem svetu ob 10. uri

Kot govorci bodo nastopili ravnatelj Osnovne šole Montessori Pavel Demšar, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Stablovnik, dr. Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, direktor Zavoda sv. Stanislava Ljubljana mag. Anton Česen, direktor Waldorfske šole Ljubljana Iztok Kordiš in vrhovni sodnik Jan Zobec. Ta je bil v času ustavne presoje zakona o financiranju osnovnega šolstva ustavni sodnik.

A sindikalista Branimirja Štruklja iz Sindikata vzgoje in izobraževanja zasedba moti, zato je na predsednika državnega sveta naslovil protestno pismo. Problematično se mu zdi, da je zraven sodnik Zobec, ki je bil med petimi ustavnimi sodniki, ki so glasovali za stoodstotno financiranje zasebnih šol z javnimi sredstvi.

Posveta se bo udeležila tudi širša javnost, saj je staršev, ki se počutijo diskriminirani zaradi novega predloga zakona, kar veliko. Med njimi je tudi pravnik Miha Skubic, ki je posvaril pred elitizacijo šolstva, do katere bi prišlo ob sprejemu zakona. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so sicer na predsednika državnega zbora naslovili poziv k umiku obravnave novele z dnevnega reda. Pravijo, da s predlogom ni nihče zadovoljen, očitno tudi minister ne, saj ga označuje kot kompromis, v katerega je združeno nemogoče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Komentarji , Cerkev na Slovenskem , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...