Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Noa Pothoven (foto: Vatican News)
Noa Pothoven

AVDIO: Smrt 17-letne Noe - družba osamljenosti

06.06.2019, 10:46 Marjana Debevec

Evtanazija in samomor z medicinsko pomočjo sta poraz za vse, je na tviterju zapisal papež Frančišek. Odgovor, h kateremu smo poklicani, je po njegovih besedah v tem, da ne zapustimo trpečega, zanj skrbimo in ga ljubimo, da bi znova našel upanje. S tem se je sveti oče odzval na smrt sedemnajstletne Noe iz Nizozemske, ki je zaradi travmatičnih izkušenj zaprosila za evtanazijo.

Noa Pothoven je med enajstim in štirinajstim letom doživela spolno nasilje in posilstvo. Zapadla je v depresijo in anoreksijo. Iz njenih zapisov je razvidno strašno trpljenje, ki ga je preživljala, obenem pa lahko zaznamo tudi njeno željo, da bi zadihala, znova zaživela. Zaradi teže stisk je zaprosila za evtanazijo, življenje pa je končala s spremljanjem zdravnikov, ki omogočajo samomor z medicinsko pomočjo in sicer tako, da je prenehala jesti in piti.

In kaj nam s tem sporoča? »To pomeni, da mi kot družba nismo sposobni stati ob strani in dajati upanje človeku, ki se znajde v stiski«, pravi moralni teolog dr. Roman Globokar.

Dolžnost družbe je namreč v tem, da človeku v stiski pomaga lajšati fizično trpljenje, pa tudi duševne stiske. »Velik problem sodobne družbe je osamljenost. Prav na tem področju Severne Evrope, ali tudi Zahodne Evrope, kjer je razvoj naše civilizacije največji, kjer je tudi veliko blagostanje, pa na drugi strani raziskave kažejo na veliko osamljenost

Osamljene in pogosto nesprejete ali pa nekoristne se počutijo predvsem mladi in ostareli. »Še enkrat poudarjam to, da je potrebno delati več na medsebojni povezavi, na tem, da je vsako življenje dragoceno, vredno, da je vsak posameznik velik dar tudi za družbo, tudi za skupnost, in da bi se bolj zavedali pomena, ki ga ima naše življenje: to, da nismo mi gospodarji življenja, da smo hvaležni za življenje, ki smo ga prejeli, in da se pogumno spopademo tudi s težavami v življenju«, še pravi dr. Globokar. Smrt Noe je torej tudi po papeževih besedah klic k temu, da znamo vztrajati ob človeku, ki trpi in mu z ljubeznijo pomagati, da znova najde upanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.