Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
Papež v Romuniji (foto: Vatican News)
Papež v Romuniji

Papež v Romuniji dal veljavo Grkokatoliški Cerkvi, ki jo je komunizem preganjal

04.06.2019, 09:55 Marjana Debevec

Romuni so papeža sprejeli z velikim veseljem in navdušenjem, kakor otroci čakajo prihod očeta domov iz dolgega potovanja, je za naš radio dejal p. Matei Sentes iz Romunije, ki že vrsto let kot minorit deluje v Sloveniji.

Papež je pretekli konec tedna v Romuniji potrdil delovanje in obstoj dolgo preganjane Grkokatoliške Cerkve, ki je dala tudi sedem mučencev škofov, gradil pa je tudi odnose s pravoslavno Cerkvijo in utrdil v veri katoliške vernike.

Po vaseh katoličani in pravoslavni živijo v sožitju, pravi p. Matej Sentes. Drugače pa je v Transilvaniji med Grkokatoliško in pravoslavno cerkvijo. Slednja je namreč v preteklosti želela znova priključiti Grkokatoliško Cerkev k pravoslavni, svoj pritisk pa je s preganjanjem dodala še komunistična oblast. »Po padcu komunizma, potem ko se je znova vzpostavila struktura Grkokatoliške Cerkve, pa niso več mogli dobiti nazaj svojih cerkva in določenih objektov. To je bilo kar težavno«, pravi p. Sentes. Stvari so se sicer danes večinoma uredile, je pa papež s tem, ko je za blažene razglasil sedem grkokatoliških škofov izpostavil pomen Grkokatoliške cerkve.

Slednja ima namreč po besedah p. Mateia Sentesa veliko zaslugo za ohranjanje romunskega naroda in kulture, ki je bila preganjana in zaničevana, kar bi se vse lahko pozabilo. »Z beatifikacijo teh mučencev, jaz mislim, da je imel papež glavni namen obiska ravno to, pa pride do priznanja Grkokatoliški cerkvi. Cerkev dobi enakopravnost, enakovrednost in tudi zadoščenje za vse, kar je pretrpela in dala seveda tudi življenje za vero«.

Medtem ko je narod v preteklosti preganjala komunistična ideologija, pa ji danes, tako kot vsej Evropi, grozi ideologija, ki zavrača družino in življenje, je med svojim obiskom poudaril papež Frančišek. Temu pritrjuje tudi p. Sentes, ki pa dodaja, da je kljub temu po vaseh še moč zaznati veliko odprtost življenju. Vrednoto družine so Romuni podprli tudi na nedavnem referendumu, ko so se odločno zavzeli za to, da bo v ustavi zapisano, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske. Več pa v nedeljski oddaji Iz življenja Vesoljne Cerkve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...