Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
AKOS (foto: Marko Zupan)
AKOS

Kras ostal brez oddajnika Radia Ognjišče v Tomaju

| 16.05.2019, 11:26 Rok Mihevc

Oddajnik Radia Ognjišče v Tomaju smo morali izklopiti, kar je prizadelo naše poslušalce nekaterih kraških vasi vse od Sežane do Štanjela. Vsem, ki vas je ta izklop prizadel, svetujemo, da nas poskusite sprejemati na frekvenci 104.5 MHz z oddajnika Trstelj.

Zgodba z oddajniki in frekvencami našega radia se je v zadnjih dneh dopolnila z izklopom oddajnika v Tomaju. Ker si v naši tehnični službi že dolgo let iskreno prizadevamo za širitev slišnosti, naj pojasnimo nekaj ozadja. Frekvence, na katerih oddajamo, so last naše države. Državni organi (www.akos-rs.si, www.srdf.si) frekvenčni prostor dodeljujejo, usklajujejo s sosednjimi državami in ga nadzirajo. Do nove oddajne točke (frekvence) radijska postaja lahko pride prek javnega razpisa, kar pa se kljub številnim prošnjam in pobudam v zadnjih trinajstih letih skorajda ni zgodilo.

Nove in nove ovire pri dodelitvi frekvenc

Naj poudarimo, da proste frekvence obstajajo, a se vedno znova pojavijo birokratske ovire, ki preprečijo njihovo oživitev. Naj poudarimo tudi, da mora vsaka radijska postaja vsako leto plačati državi frekvenčnino in se iz tega vidika država neodgovorno otepa dohodka, kot tudi, da govorimo o frekvencah FM področja, ki naj bi se, na papirju že leta 2022, ukinilo. Po vseh teh dejstvih je res nerazumljivo, da državni organi najdejo vedno znova in znova nove ovire za dodelitev frekvenc. In da ne bo pomote, tudi druge radijske postaje ne morejo do novih frekvenc, razen z nakupom že delujočih radijskih postaj.

Italijanske tožbe...

Kot bi ne imeli dovolj težav z domačo birokracijo, so se na zahodu začeli oglašati lastniki velikih medijskih korporacij in sprožili vrsto tožb zaradi, kot navajajo, motenja njihovih frekvenc v Italiji. Ob tem gre poudariti, da je Italija znana po svojem nepriznavanju in neupoštevanju mednarodne frekvenčne razporeditve - sporazum Ženeva 84 - in splošnem kaosu v njihovem frekvenčnem prostoru. Tako je tudi naša mednarodno usklajena frekvenca na Sveti gori (107.5 MHz) postala predmet tožbe iz Italije in hitro se je izkazala žalostna resnica do kod seže evropski pravni red. Spoznali smo, kako si ga razlagajo »velike« države.

Mukoma dobili frekvenco na Trstelju

V izogib nadaljevanju tožbe iz Italije smo državo zaprosili za nadomestno frekvenco in jo mukoma dobili na Trstelju, kjer sedaj oddajamo na frekvenci 104.5 MHz. Žal je ta premik potegnil za seboj kup nam nerazumljivih birokratskih preprek, ki nam zmanjšujejo območje pokrivanja in naše poslušalce po številnih letih poslušanja Radia Ognjišče puščajo brez signala.

Oddajnik v Tomaju je bil dodeljen kot pomoč oddajniku na Sveti gori zaradi močnih motenj iz Italije. Ker ima oddajnik na Trstelju dodeljeno manjšo cono pokrivanja (najbolj nesmiselno je to, da prav zaradi motenj iz Italije), smo morali ta oddajnik ugasniti, saj mu je računalnik določil, da oddaja izven cone t.i. primarnega oddajnika Trstelj.

Pred očmi ste nam vi

Seveda računalnik upošteva le birokratske podatke, ki mu jih ponudijo, med njimi pa seveda ni številnih življenjskih zgodb, ki jih je s svojim programom bogatil Radio Ognjišče, niti ni podatka o neštetih urah, v katerih je prinašal veselje in preganjal dolgčas posebej bolnim in ostarelim. In prav ti so nam vedno znova pred očmi, ko se borimo z domačo in tujo birokracijo, da bi glas Radia Ognjišče še naprej prihajal v njihove domove.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...