Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Ne gre le za migrante

28.05.2019, 09:35 Marjana Debevec

Sveti sedež je včeraj predstavil papeževo poslanico za svetovni dan beguncev in migrantov, ki bo 29. septembra. V njej sveti oče poudarja, da nas migranti učijo brati znamenja časov, saj nas preko njih Gospod vabi k spreobrnjenju, da bi se osvobodili brezbrižnosti in kulture odmetavanja. Z naslovom: Ne gre samo za migrante papež spomni, da je pravo geslo za kristjana: prvi so zadnji!

Ne gre le za migrante:

Papež poudari, da nas prisotnost migrantov in beguncev danes vabi, da bi ponovno pridobili nekatere bistvene razsežnosti našega krščanskega bivanja, saj smo v nevarnosti, da bi zadremali v lagodnem načinu življenja. Ko se zanimamo zanje, se zanimamo tudi za nas, za vse; ko skrbimo zanje, rastemo vsi; ko jih poslušamo, dajemo glas tudi tistemu delu nas samih, ki ga morda prikrivamo, ker danes ni dobro sprejet.

… gre tudi za naše strahove …

»Ne gre le za migrante: – kar sedemkrat zapiše v poslanici sveti oče – gre tudi za naše strahove. Zaradi hudobij in grdobij našega časa se povečuje naš strah pred "drugimi", pred neznanci, potisnjenimi na rob, tujci … To je posebej očitno danes, ob prihodu migrantov in beguncev, ki trkajo na naša vrata in iščejo zaščito, varnost in boljšo prihodnost. Res je, strah je upravičen, tudi zato, ker manjka priprava na to srečanje.« (Homilija, Sacrofano, 15. februar 2019) Težava ni v tem, da imamo dvome in strahove, ampak ti postanejo problem, kadar pogojujejo naš način razmišljanja in delovanja do te mere, da postanemo nestrpni, zaprti, morda celo rasisti.«

… za dejavno ljubezen …

Ne gre le za migrante: gre za dejavno ljubezen. Preko dejanj ljubezni pokažemo svojo vero (prim. Jak 2,18). In najvišja oblika ljubezni je do tistih, ki nam ne morejo povrniti ali se morda niti zahvaliti.

… za to, da nikogar ne izključimo …

Ne gre le za migrante: gre za to, da nikogar ne izključimo. Pravi razvoj je tisti, ki vključuje vse ljudi na svetu, pospešuje njihovo celostno rast ter skrbi tudi za prihodnje generacije.

… za našo človečnost …

Ne gre le za migrante: gre za našo človečnost. Preko Samarijanovega zgleda nas Jezus uči, da imeti sočutje pomeni prepoznati trpljenje drugega in takoj preiti k dejanjem, da bi ga olajšali, oskrbeli in rešili.

… za to, da zadnje postavimo na prvo mesto …

Ne gre le za migrante: gre za to, da zadnje postavimo na prvo mesto, saj je to logika evangelija. Zadnji so na vrsti prvi, mi pa jim moramo služiti.

… za osebo v celoti in za vse osebe …

Ne gre le za migrante: gre za osebo v celoti in za vse osebe. Pri vsaki politični dejavnosti, pri vsakem programu ali pastoralni dejavnosti moramo vedno v središče postaviti osebo, v njenih mnogovrstnih razsežnostih, vključno z duhovno, poudari v sporočilu sveti oče ter doda:

… gre za to, da bi zgradili mesto Boga in človeka

Ne gre le za migrante: gre za to, da bi zgradili mesto Boga in človeka; da bi v migrantu in beguncu videli ne le težavo, s katero se je potrebno soočiti, ampak brata in sestro, ki ju je potrebno sprejeti, spoštovati in ljubiti.

Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...