Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Srečanje v Bariju (foto: Vatican insider)
Srečanje v Bariju

Škofje iz območja Sredozemlja napovedali srečanje o mirovnih in evropskih vprašanjih

27.05.2019, 13:02 Marjana Debevec

Katoliški škofje iz sredozemskega prostora se bodo februarja prihodnje leto srečali v italijanskem mestu Bari. Razpravljali naj bi o mirovnih in evropskih vprašanjih, je po poročanju Družine pisal italijanski časnik Avvenire.

Sredozemska konferenca naj bi povezala cerkvene voditelje iz evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav Sredozemlja. Razpravljali bodo o razvoju in družbeni pravičnosti, sodelovanju z državnimi ustanovami ter priložnostmi za delo za mir na širšem območju. Po navedbah časnika Avvenire se bodo konference udeležili tudi nekateri voditelji vzhodnih Cerkva.

Zadnji dan srečanja v Bariju naj bi se sredozemskim škofom pridružil tudi papež Frančišek, ki je to italijansko mesto obiskal že julija lani. Udeležil se je namreč mirovnega in molitvenega srečanja za Bližnji vzhod. Pristaniško mesto Bari ima v ekumenizmu posebno veljavo, saj tam hranijo relikvije sv. škofa Nikolaja, ki ga globoko častijo v vzhodnem sredozemskem prostoru in v ruskem pravoslavju.

Srečanje pripravlja Italijanska škofovska konferenca. Njen predsednik kardinal Gualtiero Bassetti je izpostavil sposobnost Cerkve, da se sodeluje z različnimi kulturami.

Tovrstnega pogleda posameznim državam in mednarodnim organizacijam pogosto primanjkuje. Kardinal Bassetti je opozoril tudi na naraščajočo »skušnjavo skrajnih stališč«, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...