Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Srečanje v Bariju (foto: Vatican insider)
Srečanje v Bariju

Škofje iz območja Sredozemlja napovedali srečanje o mirovnih in evropskih vprašanjih

27.05.2019, 13:02 Marjana Debevec

Katoliški škofje iz sredozemskega prostora se bodo februarja prihodnje leto srečali v italijanskem mestu Bari. Razpravljali naj bi o mirovnih in evropskih vprašanjih, je po poročanju Družine pisal italijanski časnik Avvenire.

Sredozemska konferenca naj bi povezala cerkvene voditelje iz evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav Sredozemlja. Razpravljali bodo o razvoju in družbeni pravičnosti, sodelovanju z državnimi ustanovami ter priložnostmi za delo za mir na širšem območju. Po navedbah časnika Avvenire se bodo konference udeležili tudi nekateri voditelji vzhodnih Cerkva.

Zadnji dan srečanja v Bariju naj bi se sredozemskim škofom pridružil tudi papež Frančišek, ki je to italijansko mesto obiskal že julija lani. Udeležil se je namreč mirovnega in molitvenega srečanja za Bližnji vzhod. Pristaniško mesto Bari ima v ekumenizmu posebno veljavo, saj tam hranijo relikvije sv. škofa Nikolaja, ki ga globoko častijo v vzhodnem sredozemskem prostoru in v ruskem pravoslavju.

Srečanje pripravlja Italijanska škofovska konferenca. Njen predsednik kardinal Gualtiero Bassetti je izpostavil sposobnost Cerkve, da se sodeluje z različnimi kulturami.

Tovrstnega pogleda posameznim državam in mednarodnim organizacijam pogosto primanjkuje. Kardinal Bassetti je opozoril tudi na naraščajočo »skušnjavo skrajnih stališč«, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...