Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srečanje v Bariju (foto: Vatican insider)
Srečanje v Bariju

Škofje iz območja Sredozemlja napovedali srečanje o mirovnih in evropskih vprašanjih

Svet | 27.05.2019, 13:02 Marjana Debevec

Katoliški škofje iz sredozemskega prostora se bodo februarja prihodnje leto srečali v italijanskem mestu Bari. Razpravljali naj bi o mirovnih in evropskih vprašanjih, je po poročanju Družine pisal italijanski časnik Avvenire.

Sredozemska konferenca naj bi povezala cerkvene voditelje iz evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav Sredozemlja. Razpravljali bodo o razvoju in družbeni pravičnosti, sodelovanju z državnimi ustanovami ter priložnostmi za delo za mir na širšem območju. Po navedbah časnika Avvenire se bodo konference udeležili tudi nekateri voditelji vzhodnih Cerkva.

Zadnji dan srečanja v Bariju naj bi se sredozemskim škofom pridružil tudi papež Frančišek, ki je to italijansko mesto obiskal že julija lani. Udeležil se je namreč mirovnega in molitvenega srečanja za Bližnji vzhod. Pristaniško mesto Bari ima v ekumenizmu posebno veljavo, saj tam hranijo relikvije sv. škofa Nikolaja, ki ga globoko častijo v vzhodnem sredozemskem prostoru in v ruskem pravoslavju.

Srečanje pripravlja Italijanska škofovska konferenca. Njen predsednik kardinal Gualtiero Bassetti je izpostavil sposobnost Cerkve, da se sodeluje z različnimi kulturami.

Tovrstnega pogleda posameznim državam in mednarodnim organizacijam pogosto primanjkuje. Kardinal Bassetti je opozoril tudi na naraščajočo »skušnjavo skrajnih stališč«, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...