Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Srečanje v Bariju (foto: Vatican insider)
Srečanje v Bariju

Škofje iz območja Sredozemlja napovedali srečanje o mirovnih in evropskih vprašanjih

27.05.2019, 13:02 Marjana Debevec

Katoliški škofje iz sredozemskega prostora se bodo februarja prihodnje leto srečali v italijanskem mestu Bari. Razpravljali naj bi o mirovnih in evropskih vprašanjih, je po poročanju Družine pisal italijanski časnik Avvenire.

Sredozemska konferenca naj bi povezala cerkvene voditelje iz evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav Sredozemlja. Razpravljali bodo o razvoju in družbeni pravičnosti, sodelovanju z državnimi ustanovami ter priložnostmi za delo za mir na širšem območju. Po navedbah časnika Avvenire se bodo konference udeležili tudi nekateri voditelji vzhodnih Cerkva.

Zadnji dan srečanja v Bariju naj bi se sredozemskim škofom pridružil tudi papež Frančišek, ki je to italijansko mesto obiskal že julija lani. Udeležil se je namreč mirovnega in molitvenega srečanja za Bližnji vzhod. Pristaniško mesto Bari ima v ekumenizmu posebno veljavo, saj tam hranijo relikvije sv. škofa Nikolaja, ki ga globoko častijo v vzhodnem sredozemskem prostoru in v ruskem pravoslavju.

Srečanje pripravlja Italijanska škofovska konferenca. Njen predsednik kardinal Gualtiero Bassetti je izpostavil sposobnost Cerkve, da se sodeluje z različnimi kulturami.

Tovrstnega pogleda posameznim državam in mednarodnim organizacijam pogosto primanjkuje. Kardinal Bassetti je opozoril tudi na naraščajočo »skušnjavo skrajnih stališč«, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...