Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko

Zaščita nerojenih ni versko, ampak človeško vprašanje!

27.05.2019, 07:59 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je znova odločno izrekel proti splavu tudi v primeru, da obstajajo dokazi o resni bolezni ali hude okvare zarodka v maternici. O tem je spregovoril na konferenci Da življenju! v Rimu, ko je poudaril, da za nikogar ni mogoče reči, da ni ustvarjen za življenje.

"Človeško življenje je sveto in nedotakljivo. Uporabi pred rojstne diagnostike za namene selekcije se je treba odločno upreti, saj je izraz nečloveške evgenetične miselnosti, ki družinam vzame priložnost sprejeti, objeti in ljubiti njihove najbolj krhke otroke."

Po Frančiškovih besedah pri prepovedi splava ne gre za vprašanje vere, ampak za vprašanje človeka. Dejanje splava je znova primerjal z najetjem plačanega morilca.

V Zagrebu, Splitu in Zadru pa so pod geslom "Zaščitimo najbolj ogroženo manjšino na Hrvaškem - nerojene otroke" v soboto potekali pohodi zagovornikov pravice človeškega življenja od spočetja naprej. Zbralo se je več kot 10 tisoč ljudi.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.