Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Medversko in ekumensko srečanje za mir (foto: Vatican News)
Medversko in ekumensko srečanje za mir

Vzgajajmo za mir, ali pa bomo...

26.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

Papeški svet za medverski dialog in Ekumenski svet cerkva sta podpisala izjavo z naslovom: Vzgajati za mir v več verskem svetu: krščanski pogled. Z njo želijo cerkve in krščanske organizacije spodbuditi, da bi razmislile o strukturah, ki so privedle do kršenja miru v svetu. Bližnjevzhodni škofje pa medtem opozarjajo na naraščanje sovraštva in fundamentalizma.

Škofje v Sveti deželi opažajo naraščanje skrajništva in diskriminacije na območju Bližnjega vzhoda in pozivajo kristjane, Jude, muslimane in druze, naj se s skupnimi močmi temu uprejo. »Le mir, ki temelji na dostojanstvu, medsebojnem spoštovanju in enakopravnosti vseh ljudi, nas lahko reši, nam omogoči, da preživimo,« je zapisano v skupni izjavi, ki so jo v Jeruzalemu objavili katoliški škofje.

V zadnjih desetletjih sta bila ljudem na Bližnjem vzhodu obljubljena mir in sprava, namesto tega pa so vedno bolj deležni sovraštva in zatiranja, korupcije in demagogije. Predlog rešitve dveh držav je propadel, vse besede o politični rešitvi trenutno zvenijo prazno, cerkveni voditelji pa se bojijo, da bo zato domovino zapustilo še več ljudi.

Kljub temu pa so škofje mnenja, da enakopravnost in spoštovanje dostojanstva vseh državljanov niso sanje, temveč trdni temelji vizije, ki je navdihnila že preroke.

V Ženevi so medtem ob sklepu konference različnih cerkva na temo vzgoje za mir podpisali pomenljivo izjavo, ki je obenem tudi podpora izjavi papeža Frančiška in velikega imama univerze Al Azhar. Živimo namreč v zelo zapletenem svetu, ki ga poleg politične in gospodarske nestabilnosti pretresa terorizem v imenu vere. Zato si cerkve prizadevajo predvsem za vzgojo za mir, ki mora vključevati ne le kristjane, ampak vse ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...