Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Medversko in ekumensko srečanje za mir (foto: Vatican News)
Medversko in ekumensko srečanje za mir

Vzgajajmo za mir, ali pa bomo...

Svet | 26.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

Papeški svet za medverski dialog in Ekumenski svet cerkva sta podpisala izjavo z naslovom: Vzgajati za mir v več verskem svetu: krščanski pogled. Z njo želijo cerkve in krščanske organizacije spodbuditi, da bi razmislile o strukturah, ki so privedle do kršenja miru v svetu. Bližnjevzhodni škofje pa medtem opozarjajo na naraščanje sovraštva in fundamentalizma.

Škofje v Sveti deželi opažajo naraščanje skrajništva in diskriminacije na območju Bližnjega vzhoda in pozivajo kristjane, Jude, muslimane in druze, naj se s skupnimi močmi temu uprejo. »Le mir, ki temelji na dostojanstvu, medsebojnem spoštovanju in enakopravnosti vseh ljudi, nas lahko reši, nam omogoči, da preživimo,« je zapisano v skupni izjavi, ki so jo v Jeruzalemu objavili katoliški škofje.

V zadnjih desetletjih sta bila ljudem na Bližnjem vzhodu obljubljena mir in sprava, namesto tega pa so vedno bolj deležni sovraštva in zatiranja, korupcije in demagogije. Predlog rešitve dveh držav je propadel, vse besede o politični rešitvi trenutno zvenijo prazno, cerkveni voditelji pa se bojijo, da bo zato domovino zapustilo še več ljudi.

Kljub temu pa so škofje mnenja, da enakopravnost in spoštovanje dostojanstva vseh državljanov niso sanje, temveč trdni temelji vizije, ki je navdihnila že preroke.

V Ženevi so medtem ob sklepu konference različnih cerkva na temo vzgoje za mir podpisali pomenljivo izjavo, ki je obenem tudi podpora izjavi papeža Frančiška in velikega imama univerze Al Azhar. Živimo namreč v zelo zapletenem svetu, ki ga poleg politične in gospodarske nestabilnosti pretresa terorizem v imenu vere. Zato si cerkve prizadevajo predvsem za vzgojo za mir, ki mora vključevati ne le kristjane, ampak vse ljudi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...