Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

Ali lahko Bog Oče zapusti svojega Sina?

Svet | 22.05.2019, 10:18 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sklenil kateheze o molitvi Oče naš. Da bi molili, moramo postati majhni. Samo tako bo v nas prišel Sveti Duh in nas On vodil v molitvi, je zatrdil.

Krščanska molitev se rodi iz drznosti tega, da Boga kličemo za Očeta, je dejal papež. Ne gre torej za neko formulo, ampak za sinovsko zaupnost, v katero smo vpeljani po milosti. V evangeliju lahko beremo, da je Jezus na različne načine molil k Očetu, ki ga je klical Abba, očka.

Na nek način je bila vsa njegova molitev povezana z molitvijo Oče naš; tudi takrat, ko nas je povabil, naj pred molitvijo od srca odpustimo vsakemu bratu, da bo tudi naš nebeški Oče nam odpustil.

Na Očeta pa se je na posebno pretresljiv način obrnil na križu, ko je zaklical: ’Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?’.

»Ali lahko nebeški Oče zapusti svojega Sina? Nikakor ne. Pa vendar je ljubezen do nas grešnikov Jezusa privedla do tega, da je izkusil zapuščenost od Boga, njegovo oddaljenost. Toda tudi v tem tesnobnem kriku ostane ’moj Bog, moj Bog’. V tej besedi ’moj’ je jedro odnosa z Očetom in jedro vere in moje molitve,« je dejal papež in dodal, da lahko prav zaradi tega jedra kristjan moli v kakršnikoli situaciji se znajde.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...