Jure Sešek
Marko Zupan
Rok Mihevc

Kaj prinaša Googlova prekinitev sodelovanja s Huaweijem?

20.05.2019, 15:40 Andrej Šinko

Ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu, je prekinil sodelovanje s kitajskim tehnološkim podjetjem Huawei. S tem je sledil odločitvi vlade v Washingtonu, ki je prepovedala poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost Združenih držav Amerike.

Ukrep ameriške vlade o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji je bil uperjen prav proti kitajskemu velikanu Huawei. Slednji je vseskozi soočen z očitki, da njegova tehnologija ni varna in omogoča prisluškovanje. »Kitajska kot močno zaprta država ima velik vpliv na posamezne proizvajalce in bi to lahko vsilila proizvajalcu,« pravi dekanja Fakultete za računalništvo in informatiko Mojca Ciglarič. Ob tem dodaja, da »vemo tudi to, da Trump ščiti ameriško gospodarstvo na način da z različnimi ukrepi zapira trg«.

Kitajski Huawei je z relativno nizkimi cenami zmogljivih telefonov okrepil svoj vpliv na trgu mobilne telefonije. Sogovornica je pojasnila, da Google mora ubogati sprejeto določitev ameriških oblasti, vprašanje pa je, kakšni bodo realni učinki. »Videti je, da Huawei od zdaj naprej ni več partner pri razvoju Androida in na svoje telefone ne bo več smel nameščati aplikacij, kot so Play Store oziroma Gmail, kar bo za uporabnike lahko ena od ovir.«

Neznana je tudi usoda sedanjih uporabnikov telefonov kitajskega proizvajalca, saj je na eni strani možno, da večjih težav ne bodo imeli, na drugi pa ni izključeno, da se bodo pojavljale težave pri nameščanju posodobitev.

V Telekomu Slovenija poudarjajo, da naj bi imela zadeva vpliv zlasti na nove uporabnike telefonov kitajskega proizvajalca, pojasnili pa so tudi, da zadevo spremljajo in bodo uporabnike sproti obveščali.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...